Cataract grootste veroorzaker blindheid en slechtziendheid

Cataract grootste veroorzaker blindheid en slechtziendheid (1)
Cataract grootste veroorzaker blindheid en slechtziendheid (2)Gisteren heeft de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) in verband met Wereldzichtdag een lezing georganiseerd over de oorzaken en gevolgen van blindheid en slechtziendheid. Twee medewerkers van Suriname Eye Center hebben getracht meer duidelijkheid te verschaffen rondom blindheid en slechtziendheid en hebben de resultaten van een onderzoek gedaan in 2013 en 2014 gepresenteerd. Blindheid is volgens de WHO-definitie een visuele handicap, waarbij iemand een gezichtsscherpte heeft van minder dan 0,05 of als het gezichtsveld kleiner is dan 10 graden. De oorzaak van blindheid kan gelegen zijn in de ogen, de oogzenuw of de hersenen. Ten aanzien van slechtziendheid is de gezichtsscherpte (met correctie) minder dan 0,3 maar meer dan 0,05 of dat het gezichtsveld kleiner is dan 30 graden (zogenaamd kokerzien) maar groter dan 10 graden. De gevolgen van slechtziendheid zijn divers, zoals minder scherp zien, beperkt gezichtsveld, beperkt diepte-inzicht, beperkte kleurwaarneming en beperkte licht- donkeraanpassing. Blind of slechtziend zijn kan leiden tot communicatieproblemen en tot problemen met betrekking tot veiligheid, oriëntatie, lezen, schrijven en het gebruiken van bepaalde voorwerpen. De gevolgen van slechtziendheid verschillen per persoon en zijn afhankelijk van hoe iemand ermee omgaat.
Volgens oogarts Jerrel Pawiroredjo zijn de meest voorkomende oorzaken van slechtziendheid en blindheid cataract, glaucoom en suikerziekte. Dat heeft het onderzoek de Rapid Assessment of Avoidable Blindness (RAAB) uitgewezen. Het onderzoek is onder andere door Suriname Eye Center uitgevoerd in samenwerking met de Vrije Universiteit van Nederland. Deze is uitgevoerd op ruim 3000 mensen in de leeftijdscategorie van 50 jaar in alle districten. Het resultaat wijst uit dat 1,9 % van de respondenten te maken heeft met blindheid. Ongeveer 1,1% is ernstig slechtziend en 5,6% is matig slechtziend. Bij 54% van de respondenten zijn de oorzaken van blindheid onbehandelde cataract. Op de tweede plaats kwam glaucoom. Ook onder de groep ernstig slechtzienden zijn de geregistreerde oorzaken voor 57,9% cataract. Een kwart van de respondenten onderzocht heeft suikerziekte. De grootste groep bij wie suikerziekte is geconstateerd bestaat uit Hindoestanen met 37,5%, gevolgd door de Javanen, Creolen en Marrons. Van de onderzochten heeft 1/5 deel al ernstige schade aan de ogen. Een grote groep daarvan heeft tevens aangegeven nooit naar de oogarts geweest te zijn. De oorzaken zijn te voorkomen en zijn zelf behandelbaar. Suriname Eye Center voert de meeste operaties uit. Ongeveer 87% van de oogoperaties wordt dus uitgevoerd.
Het onderzoek heeft uiteindelijk uitgewezen dat alhoewel cataract gerekend kan worden tot een van de belangrijkste oorzaken van blindheid en slechtziendheid, dit wel goed onder controle is. Suriname heeft een hoog percentage aan vermijdbare blindheid. Verder biedt glaucoom de meeste zorgen doordat het niet direct merkbaar is. Als advies is aangedragen dat men om de 3 jaar de ogen laat checken, zeker als er sprake is van glaucoom in de eerste lijn van de familie.

error: Kopiëren mag niet!