Studenten Adek protesteren tegen besluit studielimieters

ZEKER Studenten ADEK protesteren tegen  besluit inzake studie limieters 1
ZEKER Studenten ADEK protesteren tegen  besluit inzake studie limieters 2De studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek), meer in het bijzonder de Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTeW), zullen vandaag protesteren tegen het voornemen van het bestuur om studenten af te schrijven. Het gaat in deze om studielimieters. Deze zijn studenten die de uiterlijke studieduur van een fase of de opleiding, zoals vastgesteld in het examenreglement, hebben overschreden. De studenten kunnen zich niet terugvinden in de argumentatie van het universiteitsbestuur, waarbij is gesteld dat alle studenten met als inschrijvingsjaar 2013-2014 en die eerder de B-1 fase niet hebben afgerond, worden afgeschreven. Ook is besloten dat aan alle B-1 studielimieters (fase 1) van alle Bachelor opleidingen van de faculteit met als inschrijvingsjaar 2014-2015 toestemming wordt verleend om in oktober 2016 deel te nemen aan de hertentamens volgens het herexamenrooster van de faculteit, zonder herschrijving voor 2016-2017. Aan overige studielimieters (studenten die in hun B2 fase nog maximaal 4 (vier) vakken open hebben staan) wordt 1 collegejaar dispensatie verleend. Deze studenten dienen uiterlijk 1 maart 2017 goedkeuring te hebben aangevraagd voor hun afstudeeronderwerp en hun conceptthesis te hebben ingediend.
Nominaal is de studieduur 3 jaar. Voor 30 september 2016 zijn er ruim 952 studenten op het FTeW. Daarvan is ongeveer 466 (49%) studielimieter. Het is vooralsnog niet bekend wat het exact aantal afschrijvingen is. Maar die zitten in ieder geval wat het aantal betreft in de buurt van de 466 studenten.
Geen evaluatie van probleemvakken
De studenten geven aan dat de meeste docenten niet in staat zijn zwakke studenten met een zwakke basis (te wijten aan de slechte overdracht en onbevoegde docenten van de VOS-scholen) te begeleiden om de studie alsnog succesvol te kunnen afronden. Een evaluatie van de “probleemvakken” en de “probleemdocenten” ontbreekt, ook is er geen overzicht noch controleregeling, waarbij docenten worden gescreend op het doceren en/of hun bevoegdheid. Er is ook geen evaluatie geweest van het curriculum na de overstap naar het BaMa-systeem om te kijken of de studie te halen is binnen de 3 jaren. Er is geen degelijke studie gedaan naar de haalbaarheid van de studie binnen de gestelde 3 jaren wat nu ook blijkt, aangezien het overgrote deel van de studenten dit niet haalt. De studentendecaan schiet te kort op grond van slechte begeleiding gedurende de studieperiode. Er is overigens maar één studentendecaan voor de 900+ studenten van FTeW. Hierdoor is een persoonlijke en individuele benadering niet mogelijk.
Tevens worden de brieven van de studenten voor dispensatie niet individueel benaderd na die gestuurd te hebben naar de studentendecaan, het dagelijks bestuur en het hoofdbestuur. Elke student heeft andere sociaal-maatschappelijke situaties en is het dus onredelijk en zelfs onmenselijk om ze collectief af te schrijven.
Geen sympathie
Gebrek aan sympathie naar de erbarmelijke omstandigheden waaronder studenten hun studie moeten voortzetten en daarbij dictatoriale besluiten, van de decaan, vallen in het nadeel van studenten. Er is geen begeleiding gekomen voor de groepen limieters die een contract getekend heeft ondanks dit wel vervat is in de voorwaardelijke inschrijving. ‘Het limietersprobleem, zoals dat is aangegeven in de krant, speelt daadwerkelijk sedert 2005, maar pas in 2012 is de eerste groep voorgedragen voor afschrijving. In 2005 is het probleem van de limieters aangehaald, maar na deze periode is er niets aan het probleem gedaan, ook zijn er geen voordrachten voor afschrijving geweest. Dit is pas het geval geweest in het jaar 2012. Wat de universiteit verzuimt te zeggen, is dat er nooit controle is geweest. Niemand die de administratie bij hield, niemand die door had hoelang een student daadwerkelijk bezig was aan zijn studie, niemand die het aantal keren dat een student deelnam aan een tentamen bij hield, vanwege het slechte beleid van de universiteit. Dit is de werkelijke reden dat het limietersprobleem is ontstaan.’
Te lang wachten op resultaten
Studenten krijgen niet tijdig de gelegenheid tot de vak-evaluatie welke binnen 15 werkdagen moet plaatsvinden na het afleggen van een tentamen. Tevens wachten studenten veel langer dan billijk is op hun resultaten. ‘Hieruit blijkt dat er selectief gebruik gemaakt wordt van het reglement om studenten af te schrijven, maar het reglement wordt niet toegepast bij het personeel. Studenten hebben vaak niet eens alle resultaten binnen en worden al voorgedragen tot afschrijven. Het komt voor dat studenten zelfs 2 jaar moeten wachten op hun cijfers. Als het bestuur verandering wil brengen aan de universiteit, is het aangeraden om eerst bij de top te beginnen. Werk eerst aan je eigen mensen en de kwaliteit van wat je aanbiedt, voordat je de boel op ongegronde redenen wilt afschrijven’, zeggen de studenten.
Onvoldoende herkansingen
Volgens het bachelor examenreglement 2004 van de Anton De Kom Universiteit van Suriname moet de gelegenheid tot het afleggen van tentamens per vak tweemaal per jaar worden geboden. Studenten met het inschrijvingsjaar 2014-2015 hebben dit collegejaar een keer de gelegenheid gehad tot het afleggen van tentamens per vak, omdat de herinschrijving nu is voor de hertentamenperiode en daardoor gerekend wordt tot het collegejaar 2016-2017. Hierdoor is deze bekendmaking tegenstrijdig met het examenreglement. De bekendmaking dat de hertentamenperiode is verschoven naar oktober is ook midden in het collegejaar geplaatst.
Overhaast genomen besluit
De studenten vinden de genomen besluiten over het lot van de studenten onredelijk en tegenstrijdig vanwege het feit dat het probleem niet goed doorgenomen is en men haastig overgegaan is tot het besluit. ‘Een voorbeeld hiervan is dat studenten van cohort 2014 die 70% van hun B1 hadden behaald, inmiddels al zijn ingeschreven voor een heel collegejaar en de studenten die nog geen 70 % hadden, dienen hun B1 voor 100% te halen in de ‘herperiode’ van oktober (nu gaande), anders worden zij afgeschreven. Dat wil zeggen dat als een student die geen 70% had van zijn B1, na het hertentamen dat nu gaande is 90% heeft behaald, toch nog wordt afgeschreven en de student die al 70% had behaald en geen enkel vak deze ronde haalt en dus toch op de 70 % blijft, gewoon zijn studie mag afronden. Zoals al aangehaald, krijgt men dit als er haastige besluiten worden genomen’, geven de studenten gebelgd aan.
Voor de B1 fase heeft een student recht op 3 kansen per vak. Conform de toelichting op artikel 5 van het examenreglement staat het de student ook vrij te bepalen van welke kansen hij/zij gebruik wenst te maken, zolang het binnen de periode van twee jaar is. Ook mogen er geen onnodige barrières worden opgeworpen voor de student. Het huidige beleid van de universiteit is duidelijk erop gericht onnodige barrières op te werpen voor studenten, terwijl de studenten een derde kans wordt onthouden.
In een ontwikkelingsland als Suriname is er een bedroevend laag percentage hoog kader (5-7%). Het is dan ook onbegrijpelijk dat studenten gehinderd worden om hun opleiding af te maken om te gaan behoren tot hoog kader. Het zou van goed beleid getuigen om juist bijzonder motiverende beleidsmaatregelen te treffen, zodat er steeds meer studenten geaccommodeerd kunnen worden en spoedig hun opleiding kunnen afmaken.
In het buitenland moet de student betalen indien die de nominale kansen heeft overschreden. Aangezien de universiteit met financiële problemen kampt, zou dit ook een oplossing kunnen zijn, geven de studenten als mogelijke optie aan.

error: Kopiëren mag niet!