Gregory Rusland: “IMF is geen EBS, SWM of onderwijzersbond”

De president voerde tijdens zijn laatstgehouden politiek statement aan dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) uitvoerig wordt uitgelegd wat de problemen zijn. IMF echter, stelt zich nog steeds op het punt dat er zaken zijn afgesproken en die in uitvoering moeten worden gebracht. “Ook al praat je de hele dag, het komt steeds neer op ‘wat er is afgesproken’”, zei de president over de houding van het IMF. De regering vraagt naar meer tijd van het IMF om zaken die afgesproken zijn uit te voeren. De president vindt het ook zinloos om te praten over als de overeenkomst met IMF nodig was, aangezien het er al staat. Uit dit laatste statement van de president hebben critici de indruk gekregen dat er iets mis is met de volgende tranche van de betalingsbalansondersteuning dat ergens van de maand nog naar binnen moest komen. IMF zou daar een halt aan hebben toegeroepen, gezien de regering zich niet houdt aan de gemaakte afspraken.
Twijfelachtige houding
Politicus Gregory Rusland gevraagd naar een reactie op de twijfelachtige houding van de president, brengt in herinnering al de opmerkingen die in dit kader in het parlement zijn gemaakt. Er zijn zelfs voorbeelden aangehaald van landen als Afghanistan die ondanks succesverhalen, niet kon voldoen aan de voorwaarden van IMF. Een vraag die al sinds het begin onbeantwoord is gebleven, is wie het IMF-programma heeft geschreven. Door zowel de president als de minister van Financiën is duidelijk aangegeven dat het een Surinaams plan is. “Is het niet zo dat een IMF-deskundige is ingehuurd om de zaak voor te bereiden? IMF stond er versteld van dat Suriname het plan precies zo had overgenomen (zonder amendementen). Is het dus een IMF-plan voorbereid door het IMF? Daar is er nooit antwoord op gekomen”, stelt Rusland.
Afspraken nakomen
Verder is het volgens Rusland ook gebruik dat wanneer er met internationale instituten afspraken worden gemaakt, het land zich aan de afspraken dient te houden. Dit ongeacht de omstandigheden. Anders zijn er consequenties aan verbonden. “Wij moeten ophouden om alles op zijn Surinaams op te gaan lossen. Het IMF is geen EBS of SWM of onderwijzersbond, waarbij men overeenkomsten kan tekenen en achteraf niet zal uitvoeren. De wereld is een serieuze wereld. Daarom moet je van te voren, de zaken goed overwegen. Wij merken dat de regering en coalitie hun huiswerk niet op een adequate manier hebben gedaan. De signalen van de oppositie zijn uiteindelijk gebagatelliseerd”, meent Rusland.
Zaken nuchter benaderen
Volgens Rusland moet de regering niet achteraf doen alsof men er spijt van heeft, dat zij met de financiële instelling in zee is gegaan. De coalitie heeft voor de omstandigheden en de voorwaarden van IMF gekozen. Ook over de discussie rond de lening van 1.8 miljard dollar bij de Islamic Development Bank is Rusland sceptisch. Zonder de zaak nuchter te benaderen, zal er volgens de politicus alleen een situatie worden gecreëerd van blijven lenen, zonder dat er een positief effect te zien is. Dat de president zich op zo een manier uit tegenover het IMF, doet critici denken dat de president al verzekerd is van het zaken doen met de IsDB. De regering praat al over een formele toezegging van de 1.8 miljard dollar, maar het praktische moet nog blijken.
Energiedeskundige Viren Ajodhia die zich ook een aantal keren heeft geuit over de ontwikkelingen rond IMF in relatie tot de energiesector, vraagt zich nu af wat er zal gebeuren, gezien IMF al 81 miljoen dollar aan Suriname heeft geleend. “Een kind wordt beloofd dat hij zijn kamer zal opruimen en in ruil daarvoor krijgt het kind een chocolade. Het kind ruimt zijn kamer niet op, omdat het klaagt dat het erg is dat hij de chocolade krijgt pas als hij zijn kamer opruimt en dus ruimt hij niet op. Puntje bij paaltje heeft het kind geen chocolade en de kamer is nog steeds een puinhoop”, stelt Ajodhia.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!