Verhitte Haitianen protesteren voor gesloten Surinaams consulaat

HaitianenHet is vrijdag bijna uit de hand gelopen, toen meer dan honderd Haitianen voor een gesloten deur van het Surinaams consulaat in de Haitiaanse hoofdstad Port-au-Prince kwamen te staan. De menigte raakte verhit en protesteerde hevig tegen de plotselinge sluiting van het consulaat. ‘Toen de situatie helemaal verhit raakte en de mensen tekeer begonnen te gaan, greep de politie in voordat de menigte tot geweld overging’, meldt het Haitiaans medium Haiti Libre.
Sinds 15 september, afgelopen donderdag, moeten Haitianen een visum hebben om af te reizen naar Suriname. Deze maatregel kwam op aandringen van de Franse autoriteiten. Suriname diende als een makkelijke hub voor Haitinanen om door te reizen naar Frans-Guyana om asiel te vragen. Surinaamse autoriteiten spreken van zelfs ruim 6.000 Haitianen die afgelopen maanden naar Suriname zijn gekomen en ‘spoorloos’ blijken te zijn.
Meer dan 100 Haitianen die hun vlucht naar Suriname al geboekt hadden, togen vrijdag naar het consulaat om vlak voor hun vertrek een visum aan te vragen. Echter kwamen ze voor een gesloten deur te staan. Op de deur stond een mededeling geplakt. Hierop stond de melding dat het consulaat vanaf 13 september tot nader order gesloten is. ‘We bieden onze verontschuldigingen voor het ongerief. In noodgevallen kan men bellen op het nummer 28-18-10-00/ 28-28-20-00. Of stuur een email naar het adres: [email protected].’, stond er verder op.
De Haitianen die hun visum niet konden indienen, terwijl ze hun vlucht al geboekt hebben, begonnen de Surinaamse diplomatieke autoriteiten uit te schelden. Ze aanwezigen vroegen zich af wie hun vliegtickets naar Suriname en hotelreserveringen zullen vergoeden. Dit maakte dat ze enorm verhit raakten.

error: Kopiëren mag niet!