Genetisch gemanipuleerde producten gevaarlijk voor gezondheid

Ricky Stutgard
Ricky Stutgard
Het is alom bekend dat meelproducten zoals rijst, bami en noodles uit onder andere India, de Filipijnen, maar ook in steeds meer Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, en China van plastic worden gemaakt. Zelfs kenners weten niet gemakkelijk te onderscheiden wat echt is en wat van plastic, want zowel de smaak als de geur zijn identiek aan de echte producten. Eén ding is zeker en dat is dat plastic de gezondheid schaadt. Vandaar dat consumentenorganisaties de gemeenschap waarschuwen voor deze producten. Hetzelfde geldt voor producten die rode kleurstoffen bevatten. Dat is sulfaat en sulfaat is zwaar kankerverwekkend en daarom verboden in Europa, maar in Suriname stikt het ervan in supermarkten en restaurants.
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt niet te geloven dat de producten inderdaad van plastic gemaakt zijn of plastic bevatten. Het zijn niets anders dan genetisch gemanipuleerde producten. “Dit kan gezien worden als een strijd die de westerse wereld met de Aziatische wereld heeft”, zegt Stutgard. “In de vijftiger jaren had Suriname namelijk ook zo’n discussie over kokosolie en sojaolie. Toen de Amerikanen kokosolie wilden exporteren, hebben ze ook veel negatief nieuws verspreid dat gebruik van kokosolie van Suriname hart- en vaatziekten verhoogt. Echter hebben ze nooit gesproken over hoe hun kippen ook hart- en vaatziekten verhogen.” Volgens de voedseltechnoloog wordt er momenteel negatief gesproken over de rijstproductie van China. “Amerika produceert rijst dat ongeveer 2% genetisch gemanipuleerd is. China daarentegen produceert rijst dat 5% genetisch gemanipuleerd is. Dat rijst van China is ook veel goedkoper. Hierdoor beconcurreert hij die van het westen heel zwaar. Vandaar dat er veel negatieve reclame gemaakt wordt door Amerika.”
De voedseltechnoloog geeft aan echter sowieso tegen genetisch gemanipuleerde producten te zijn, omdat hij van menig is dat lichaamsvreemde stoffen in ons lichaam vroeg of laat voor allerlei problemen kunnen zorgen. In het verleden is het bewezen dat DES (diethylstilbestrol; een kunstmatig hormoon dat jarenlang in pil vorm gegeven werd aan zwangere vrouwen over de hele wereld, omdat men dacht dat het miskramen kon voorkomen) die werd gebruikt in de dertiger jaren juist voor zwangerschapsproblemen heeft gezorgd. “Genetische gemanipuleerde stoffen zijn sowieso gevaarlijk en we zullen de gevolgen op lang termijn zeker zien. We zullen in dit kader terug moeten gaan naar het eten van de rauwe grondstoffen. Want hoe meer de producten verwerkt zijn, hoe schadelijker ze zullen zijn. Dus gewoon onze eigen rijst gebruiken, onze groenten en vleesproducten omdat deze producten onder andere gezonder zijn”, aldus de voedseltechnoloog.

error: Kopiëren mag niet!