Informele dollarisatie Surinaamse economie

De Amerikaanse Dollar in Suriname is dagelijks in prijs aan het stijgen. De Centrale Bank-koers was gisteren nog rond de SRD 7.45. Op straat was een US$ voor rond de 7.85 te vinden. Dit is zeker deels een effect van de steeds stijgende vraag naar de US$, vanwege de afname van het vertrouwen in de SRD. De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), Sham Binda, merkt op dat er momenteel een informele dollarisatie plaatsvindt op de Surinaamse geldmarkt. Hij stelt dit naar aanleiding van al de advertenties en dienstverleningen in Suriname, die momenteel gewoon in US$ worden uitgedrukt. Mensen prijzen in dollars, verwachten ook dollars of de tegenwaarde in SRD. Op zo een manier stappen meer mensen naar de valutamarkt om vreemde valuta op te kopen, waardoor de druk op vreemde valuta steeds toeneemt.
“Kijk maar naar de tarieven van de NV Energiebedrijven Suriname en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij. Hun berekencomponenten zijn in US$. Ook de staatsbedrijven maken zich schuldig eraan”, stelt de Akmos-voorman. Hij heeft daarom niet lang terug een start gemaakt met het pleiten voor formele dollarisatie van de Surinaamse economie. Dit, om rust te kunnen brengen op de Surinaamse markt. De huidige situatie speelt echter zich alleen binnenhuis af. Het gaat vooralsnog alleen om geld, dat tussen Surinaamse burgers onderling wordt verhandeld en niet vermeerdert. Aan de inkomstenzijde/het verdienen van deviezen is er nog geen geweldig perspectief om te kunnen spreken van dollarisatie van de economie. Volgens Binda moet er daarom een signaal komen vanuit de productiezijde van Suriname om de US$ te kunnen verdienen. “Er is vooralsnog geen enkel strategisch plan, aan de hand waarvan de regering kan zeggen dat zij bijvoorbeeld de exporten of ondernemerschap zal stimuleren”, stelt Binda. Zoete praatjes van de president op persconferenties hebben volgens hem tot nog toe geen positieve resultaten laten zien. Er moet naar zijn mening inderdaad worden gewerkt om iets goeds te kunnen zien.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!