Prijzen levensmiddelen vliegen pan uit

De prijzen van verschillende goederen zijn sinds het loslaten van de douanekoers flink uit de pan gevlogen. Veel mensen zijn zaterdag naar de supermarkt geweest om de gebruikelijke inkopen voor de maand te doen. De drukte in diverse winkels was duidelijk merkbaar. “Ik heb zeker dubbel moeten uitgeven aan goederen die ik elke maand koop in vergelijking met vorig jaar. De prijzen zijn enorm gestegen. Een zak rijst van SRD 46 is nu in drie maanden tijd verhoogd naar SRD 60. Ik heb niet genoeg basisgoederen kunnen kopen om de maand door te komen”, zegt een consument aan Dagblad Suriname. Een andere consument geeft aan dat hij gebruikelijk altijd een bedrag tussen de SRD 6.50 en SRD 7 betaalde voor een liter zonnebloemolie. Nu wordt hij maandelijks met nieuwe prijzen voor hetzelfde product geconfronteerd. Zaterdag betaalde hij SRD 11.75 bij een bekende supermarkt te Paramaribo Noord. Een blikje bruine bonen is van SRD 4 nu tegen de SRD 9 te vinden. “Voor een blik sardien moet ik meer dan SRD 10 betalen, terwijl ik niet eens wil beginnen met de broodprijs. De situatie is erg. Mijn winkelwagen is nog niet eens half gevuld en ik ben al over mijn te besteden budget heen. Ik weet niet hoe ik zo mijn huishouden ga draaien”, aldus de bezorgde consument. De SRD wordt steeds minder waard. Uit de indicatieve koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7.48 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7.60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8.50.
Winkeliers klagen ook
Niet alleen de consumenten klagen over de situatie, maar ook de winkeliers zijn niet gelukkig. “Nu het eind van de maand is, is het wel druk in de zaak. Normaliter kopen mensen veel minder en klagen ook dat ik de prijzen steeds met opzet verhoog. Ook leveranciers vinden het niet meer rendabel om bepaalde goederen te leveren”, zegt een supermarkthouder. Hij vindt dat zijn veiligheid hierdoor in gevaar komt. Een andere supermarkthouder geeft aan geen producten als ice cream en ijs te verkopen, daar de stroomkosten maandelijks te veel voor hem werden. “A bigie freezer mi bonk baka se. Ie wanie bai?”, zei de ondernemer op vragen van de krant. Opmerkelijk is dat in deze periode enkele ondernemers proberen hun producten alsnog te kunnen verkopen middels kleine kortingen of speciale acties. Met de zogenaamde ‘buy one get one free’ actie en een voordeligere prijs voor twee kilo’s uien in plaats van de duurdere 1 kilo tracht te ondernemer zijn producten alsnog te verkopen. Goederen worden opgekocht door winkeliers en die mogen de prijzen met maximaal 20% van de inkoopprijs verhogen.
De Economische Controledienst (ECD) controleert op basis van oude facturen, onder de veronderstelling dat wat goedkoop is ingekocht ook goedkoop moet worden verkocht. Voor de winkelier is dit echter niet haalbaar, daar het vaker gebeurt dat de verkoopopbrengsten van goederen de aankoop van een nieuwe partij niet kunnen dekken. Hierover hebben verschillende winkelorganisaties onlangs hun misnoegen in de media geuit. Door de koopkrachtdaling als gevolg van de hoge koers daalt ook de omzet, terwijl de exploitatiekosten mede door de verhoogde nutsvoorzieningen gestegen zijn. In vergelijking met juni 2015 zijn de consumentenprijzen volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek in juni dit jaar gemiddeld met 63,8% gestegen (12-maand inflatie). De prijzen zijn in juni in vergelijking met de vorige maand mei 5,7% duurder.
FR

error: Kopiëren mag niet!