Hoefdraad bewaakt financiële huishouden bijzonder streng

“Het beleid dat wij voeren, moet ervoor zorgen dat wij niet of nauwelijks achterstanden meer opbouwen. Wij zijn in staat geweest met de weinige middelen die wij hebben, de eerste drie maanden van dit jaar alle achterstanden weg te werken. Voor de maand april zitten wij op achterstanden van SRD 18 miljoen die wij in september en oktober verder zullen oplossen. Wij hebben absoluut geen achterstanden in onze buitenlandse leningen,” zei Financiën minister Gillmore Hoefdraad donderdag bij de behandeling van de suppletoire begroting.
De minister hoopte hiermee te verduidelijken waarom bedragen die voorkomen op de begroting niet allemaal geautoriseerd kunnen worden. Er wordt elke keer zorgvuldig nagedaan of de betaling prioriteit geniet. De minister gaf aan dat de overheid geen blanco cheques kan afgeven.
De minister kan begrip opbrengen dat dit streng regiem frustraties brengt voor collega ministers die hun beleid niet kunnen uitvoeren, echter is weinig keus bijna geen keus geeft hij aan. Er worden steeds prioriteiten gesteld en er wordt getracht een ieder zoveel mogelijk tegemoet te komen, waarbij getracht wordt allereerst de ernstige noden te lenigen. De vorige maand is begonnen met extra kredietopeningen voor kantoorbenodigdheden voor alle ministeries. Indien monetair de ruimte aanwezig was zou het werk van de minister van Financiën erg gemakkelijk zijn stelde Hoefdraad. Hij kon dan alles autoriseren. Vanwege de precaire financiële situatie moet vermeden worden dat er meer schulden gemaakt worden.
Er wordt inmiddels nagegaan hoe opbrengsten van de staat vergroot kunnen worden middels bijvoorbeeld boetegelden. Hiertoe zijn er gesprekken gevoerd met de ministeries van Justitie en Politie en Handel en Industrie. Ook de Belastingdienst en de Douane zullen moeten helpen de staatskas aan te sterken.

error: Kopiëren mag niet!