“Wij mogen geen compensatie, maar regering mag pakken middels douanekoers”

De besturen en kaders van de aangesloten bonden bij de Progressieve Vakcentrale C 47 zijn op 19 augustus weer bijeengekomen om te praten over hun situatie. Er is eerder een ronde van gedachtewisseling geweest over de veranderingen in het land de arbeiders aangaande. Men ziet dat er geen verbetering komt. De vakcentrale vraagt zich af als men zo verder moet gaan. Vandaar de bijeenkomst van 19 augustus.
Vakbondsleider Robby Naarendorp is niet te spreken over de aanpak van de overheid. “Wij mogen geen compensatie krijgen, maar de regering mag wel pakken middels de douanekoers. In deze crisis moet de leider opstaan en zeggen wat er zal gebeuren en niet gewoon zeggen dat de koers zal dalen. Ik wil graag weten wat het kabinet van de president doet met zoveel deskundigen die de Staat jaarlijks zoveel kosten, want ik zie geen resultaat”, stelt de vakbondsleider.
Crisis op crisis
“Op dit moment is er overal crisis. Crisis op crisis. Wij zien niet dat er acties worden ondernomen om de crisis te stoppen. We weten niet als in oktober de scholen zullen starten. Kijk wat er gebeurt in de ziekenhuizen. De politie kan haar werk niet volledig doen. Vele werknemers worden naar huis gestuurd. Bedrijven sluiten, omdat zij de situatie niet aan kunnen. Er worden aan de andere kant geen banen gecreëerd. Wij moeten nu bang zijn om ziek te worden. Er is geen garantie voor medicijnen en medische hulp. Als we de ziekenhuizen mogen geloven, zullen zij ons alleen beperkte hulp kunnen bieden. Wij zijn niet in de gelegenheid om even naar Cuba of Colombia te vliegen voor behandeling. Pas wanneer men ermee geconfronteerd wordt, zullen wij merken wat de situatie is”, stelt Naarendorp.
Overeenstemming
Wij zitten nu in een situatie waar 2 van de belangrijkste bedrijven in Suriname in beraad zijn. Er is veel te doen en veel te zeggen over de situatie. De vakbonden hebben onderhandeld en overeenstemming bereikt met de directie van de bedrijven. Nu wordt aangegeven dat de zaak niet kan worden uitgevoerd. “De president zegt: a no kang. Er is zoveel tijd verloren aan een goed akkoord. Dit is ook niet het enige dat is teruggedraaid. Denk bijvoorbeeld aan de EBS-tarieven. Het ethanolproject, het cassaveproject, etc. Dit probleem is zelf gecreëerd”, stelt Naarendorp.
Veroordeling door collega vakbondsleiders
Bij een onderhandeling kunnen vakbondsvoormannen zowel goede als minder goede resultaten boeken. Naarendorp vindt het jammer dat collega vakbondsleiders niet achter de bonden staan. De bonden worden door andere vakbondsleiders veroordeeld. “We kennen de verhoudingen, vertakkingen en wie aan wie gelieerd is. Vakbondsleiders moeten een keuze maken. Zij moeten de belangen van de werknemers behartigen. Andere belangen moeten jou besluit niet beïnvloeden”, stelt de vakbondsvoorman.

error: Kopiëren mag niet!