Dodson: “Moeten wij de gemeenschap weer vragen om dit te betalen?”

De werknemers verbonden aan de Bond bij de NV Energiebedrijven Suriname vangen vandaag hun werk normaal aan. Tot 07.00 uur vanochtend waren de werknemers nog in beraad. Volgens bondsvoorzitter Steve Geerlings wordt er een ultimatum gesteld tot woensdag 24 augustus aan de overheid om het principeakkoord alsnog na te komen. “Wij zullen een brief schrijven om te kijken wat de president alsnog kan doen aan het principeakkoord. Wij kijken als dat betaald kan worden, omdat de mensen het moeilijk hebben. De kinderen van de mensen moeten ook schoolgeld betalen. In alle overleg zal er worden gesproken”, stelt Geerlings. De brief werd gisteren op een algemene ledenvergadering voorgelezen om verder te worden gestuurd naar de president.
Deur minister open voor dialoog
De deuren van minister Regilio Dodson staan altijd open voor dialoog. Het standpunt voor wat betreft het aanhouden van loonsverhogingen blijft echter overeind. Volgens Dodson is er door de jaren heen een aantal zaken toegestaan dat nu niet meer mogelijk is. Vandaar dat de president een beroep deed op alle partijen om mee te gaan met zijn verzoek. Volgens Dodson kan de gemeenschap het zich niet permitteren om in het donker te zijn. Hij doet een beroep op de bond om haar maatschappelijke kant te laten zien.
“De president heeft al aangegeven dat als wij zo doorgaan met de schuldenlast, deze het bedrijf in ernstig gevaar kan brengen. Als we de loonsverhoging moeten meenemen, moeten wij de gemeenschap straks weer opzadelen met tariefsverhogingen. Moeten wij de gemeenschap weer vragen om dit te betalen voor de EBS?”, vraagt Dodson zich af.
Ook bij de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij doet een soortgelijk probleem zich voor. De minister deelt mee dat de loonkosten bij dit bedrijf al tot 70% van de bedrijfskosten oplopen. “Hoe maak je dit acceptabel voor de mensen? Hoe maak je dan acceptabel voor de mensen dat iemand 3000 Kwh stroom en 4 gascilinders gratis krijgt? Dit terwijl je mensen met een glad gezicht zegt dat je gaat betalen voor wat je verbruikt?”, aldus de bewindsman.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!