Jogi: ‘Dodson voor zoveelste keer als robot teruggefloten’

Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat president Desi Bouterse met zijn zoveelste inmenging bij de cao-onderhandelingen bij de nutsbedrijven duidelijk minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen als een robot heeft teruggefloten. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat hij er niets van gelooft dat de president niets wist toen raadsadviseur Ramon Abrahams en regeringscommissaris Patrick Peneux akkoord tekenden op de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) die gesloten is bij de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS). “Dodson heeft mandaat gehad om te gaan tekenen, daarna is hij weer teruggefloten. Zo een actie kan maar één ding betekenen: Bouterse is de regie in het land volledig kwijt. Broeja doro ini a regering”, aldus Jogi. Het staatshoofd heeft pas nog in hoogsteigen persoon in een brief een dringend beroep gedaan op alle partijen bij de NV EBS om de cao die gesloten is, aan te houden. Bouterse heeft gevraagd om in nationaal belang het goedgekeurde principeakkoord aan te houden en dit weer in 2017 op tafel te leggen. Door de overeenkomst zullen de personeelslasten zodanig toenemen dat honderden werknemers afgevloeid moeten worden. Hoewel Jogi het niet eens is met de manier waarop deze zaak zich heeft afgespeeld, vindt hij echter ook dat er geen ruimte is om slechts een groep van arbeiders te bevoordelen met een loonsverhoging. “Wij voelen het allemaal, de EBS’ers ook. Maar alle mensen leveren in, waarom kunnen de EBS-werknemers dat dan niet?”, aldus Jogi.
Speciale kortingen op stroom en gas absurd
Jogi vindt het al absurd dat werknemers van het bedrijf erop kunnen staan dat zij een speciale regeling moeten krijgen op middelen die het bedrijf aan de samenleving biedt. “De mensen komen hun werk doen en zij worden daarvoor betaald. Het zou iets leuk zijn wanneer mensen van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) maandelijks ook water mogen meenemen, de mensen van Sail dagelijks vis en garnalen mogen meenemen en de arbeiders van Staatsolie ongelimiteerd gratis bij GOw2 kunnen tanken. Dit zij de zaken die het land achter houden. Wij moeten hiermee ophouden”, zegt de parlementariër. De politicus benadrukt dat indien de regering meegaat met deze eisen, het niet lang zal duren voordat werknemers van andere staatsbedrijven hun claims zullen leggen op productiemiddelen van de staat.
Dodson wordt als een robot gedirigeerd
Jogi zegt verder dat hij vanaf het aantreden van de NH-ministers heeft opgemerkt dat er steeds gevallen zijn geweest waar de bewindsman door regeringstoppers is teruggefloten. Zo was het ook in de kwestie van de Skalians op het stuwmeer. Dodson had bij zijn eerste optreden bij de aanpak van de goudpontons aangegeven dat deze ontmanteld zouden worden. Het was toen de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, die aangaf dat niets ontmanteld zou worden. “Met klem is gesteld dat skalians uit het economisch beeld zouden verdwijnen en plotseling wordt bekend gemaakt dat zij ergens anders mogen opereren. Ten aanzien van de stroomtarieven is ook steeds in ’s landsvergaderzaal ontkend dat stroomtarieven zouden worden verhoogd. Ook bij de NV EBS heeft Dodson aangegeven dat er geen enkel tariefsverhoging op het volk zou worden afgewenteld, zolang het bedrijf niet is doorgelicht. De minister was in mei in de DNA zelf niet op de hoogte dat de president de tariefsverhoging had aangehouden, waardoor hij ook niet kon aangeven voor hoe lang de stroomtarieven precies zouden worden aangehouden. Ik weet dus niet in hoeverre wij de bewindsman nog verder moeten geloven. Hij is een robot geworden en wordt steeds als een robot door Bouterse gedirigeerd”, aldus Jogi.
Werknemers niet tevreden met besluit
De bond bij EBS, onder leiding van Steve Geerlings, was niet akkoord gegaan met het verzoek van de minister. Ook de raad van commissarissen hield de bewindsman voor dat afspraken zijn gemaakt die moeilijk teruggedraaid konden worden. De lumpsum die afgesproken was, moet uiterlijk maandag 15 augustus worden uitbetaald. Het salaris zou per eind augustus worden verhoogd met SRD 500. De werknemersorganisatie van de SWM vergadert vandaag over het principeakkoord dat van tafel is geveegd. Vernomen wordt dat werknemers niet zo blij zijn met het besluit van de regering.
FR

error: Kopiëren mag niet!