Nickerie zal vier projecten uitvoeren ter bestrijding van huiselijk geweld

Nickerie zal vier projecten uitvoeren ter bestrijding van huiselijk geweld.1Het Bureau Gender Aangelegenheden (BGA) Nickerie wil dit jaar nog vier projecten in het district uitvoeren om huiselijk geweld te bestrijden. Het gaat om een echtparentraining, een ondernemerschapstraining, rapportage van het onderzoek dat is gedaan door Carla Bakboord inzake de aard en oorzaak van gewelddadig gedrag onder mannelijke daders en plegers van partnergeweld in Nickerie en een training in moeder- en dochterrelatie. Volgens Nandini Dinai van BGA Nickerie moeten alle projecten resulteren in afname van het hoge aantal gevallen van huiselijk geweld in het district.
De echtparentraining zou in principe in de maand mei in verband met de viering van Moederdag worden uitgevoerd, maar is door omstandigheden verschoven naar later dit jaar. Voor dit project hadden zich twintig echtparen geregistreerd. De resultaten van het onderzoek dat door Bakboord is verricht moeten nog worden gepresenteerd aan verschillende actoren, zoals het Korps Politie Suriname, het ziekenhuis, de poliklinieken en geestelijke leiders. Zij kunnen op hun beurt inspelen op de materie en binnen hun eigen competentie helpen aan de bestrijding van huiselijk geweld. De training in ondernemerschap moet vrouwen financieel onafhankelijk maken en ze onder andere scholen in biologische landbouw. In Nickerie worden namelijk teveel chemicaliën gebruikt, wat niet goed is voor de gezondheid. Een betere moeder- en dochterrelatie kan het aantal tienerzwangerschappen en zelfmoordgevallen verminderen. “Moeders moeten leren hoe hun dochters voor te lichten over seks. Het aantal short time motels in Nickerie en de verhalen over jonge schoolgaande meisjes die deze bezoeken, zijn zorgwekkend”, stelt Dinai.
Door het hoge aantal gevallen van huiselijk geweld in Nickerie besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken om in maart dit jaar de dependance van BGA in het district te heropenen. Om het bewustzijn over huiselijk geweld verder aan te wakkeren, werd op 21 mei een wandelloop georganiseerd met als thema ‘Ik zeg Nee tegen geweld’. Aan de wandelloop deden meer dan zeshonderd personen mee. Sinds de opening hebben ruim tien personen zich bij het BGA-kantoor aangemeld. Die zijn voor verdere begeleiding verwezen naar de respectieve hulpverlenende instanties. “Wij zijn geen uitvoerende organisatie en verwijzen mensen naar Bureau Slachtofferhulp, de politie of Bureau Familierechterlijke Zaken. Wij richten ons voornamelijk op projecten en trainingen, waarbij de bewustwording over huiselijk geweld wordt verhoogd en preventie van geweld. Het liefst zou ik verschillende praatgroepen oprichten en gedurende de hele maand verschillende buurten aandoen om voorlichting te geven”, zegt Dinai, die Nickerie op haar duimpje kent en zich al jaren inzet voor vrouwen en jongeren.

error: Kopiëren mag niet!