Jogi kraakt harde noten bij evaluatie uitgavenbeleid regering

CBvS huurde jurist voor SRD 520.000 op jaarbasis
Tijdens de verdere behandeling van het Stabilisatie- en Herstelplan van de regering vrijdag in De Nationale Assemblee (DNA) heeft VHP- parlementariër Mahinder Jogi harde noten gekraakt bij het verspillend uitgavenbeleid van de regering. “Wanneer je een terugval van de economische meevallers merkt, moet je je beleid aanpassen. Dit is precies wat de regering Bouterse 1 heeft nagelaten om te doen. Wanneer de economische meevallers waren omgezet in duurzame investeringen in de nationale productie, hadden we welvaartsverhoging voor het gehele volk en ook de sociaal zwakkeren. In plaats van deze dure investeringen in de productiecapaciteit te plegen, heeft men gekozen voor populisme, het model van brood en spelen, nepotisme, zelfverrijking, corruptie, onderhandse gunningen voor miljoenen US dollars en andere zinloze uitgaven. Zo zijn er ook gelden uitgegeven aan dienstreizen, vliegtuigen werden gecharterd en dienstauto’s. Hieronder valt ook de aanhuur van dure juristen.” De politicus onthulde dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 2013, onder leiding van de toenmalige bankpresident Gilmore Hoefdraad, een peperdure jurist ter waarde van SRD 520.000 op jaarbasis had ingehuurd. Aan het einde van de rit in 2015 zou deze zelfde jurist een extra declaratie van SRD 2.8 miljoen hebben ingediend, waardoor de nieuwe bankpresident, Glenn Gersie, hem de laan zou hebben uitgestuurd. De parlementariër vroeg de regering om meer duidelijkheid te brengen in deze kwestie.
Regering Bouterse 1 grootste obstakel
In het plan wordt volgens de politicus ook gesproken over de grootste chronische obstakels die een economische ontwikkeling in de weg staan. Voor Jogi is de regering Bouterse 1 het grootste obstakel geweest van de financieel economische ontwikkeling van het land. “De grootste oorzaak dat wij vandaag hier moeten staan in het parlement om te praten over herstel, stabilisatie en groei. Armoede in alle sectoren van de samenleving, crisis in alle sectoren terwijl er een uitzichtloosheid heerst. Dit alles biedt geen perspectieven, maar juist demotivatie en wantrouwen”, aldus het DNA-lid.
Plan heeft zelf herstel en stabilisatie nodig
Jogi benadrukte het Stabilisatie- en Herstelplan goed te hebben doorgenomen en uiteindelijk tot de conclusie te zijn gekomen dat dit plan zelf herstel en stabilisatie nodig heeft. Hij merkte op dat het plan wel handvaten bevat welke de juiste wending en rendement kunnen opleveren. Echter blijft hij erbij dat het gaat om de wijze van uitvoering, attitudeverandering en transformatie die zullen moeten komen in ons economisch denken. “Consumptieve uitgaven garanderen in definitie geen duurzame inkomsten, er dient een sociaal programma te zijn, welke gekoppeld is aan bestedingsmogelijkheden, een programma dat complementair is aan de economie en niet één dat de economie ten gronde richt.”
Volk met USD 3.8 miljard geduwd in ravijn
Volgens de VHP’er hebben wij in de periode 2010-2015 gezien dat meer dan USD 3.8 miljard is gebruikt om een aantal zaken te realiseren. “De vraag die nu echter gesteld kan worden is: wanneer wij 1 miljard en 34.000 daartegen aanzetten, wat is de verwachting? Wanneer je met USD 3.8 miljard het volk hebt geduwd in een ravijn, hoe ga je met het geld van nu de samenleving uit die blubber halen?” Volgens de politicus is dit een enorme uitdaging.

“Pe a moni go? Mi no sabie”

Volgens de parlementariër is een Agrarisch Kredietfonds ingesteld in 2007, maar is ‘dat ding’ nu bijna aan het doodbloeden, omdat ‘moni no de’. “Pe a moni go? Mi no sabie” Volgens de politicus heeft de staat nu voor de komende zes maanden een bedrag van USD 290 miljoen over, wat neerkomt op USD 47 miljoen per maand en USD 2 miljoen per dag. “Terwijl wij dit geld hebben te investeren, zit het AKF aan de andere kant verlegen. Samen met het AKF zitten ook zoveel kleine ondernemers verlegen, omdat zij geen geld hebben om op te starten en door te gaan.” Met het geven van dit geld aan Sociale Zaken zal volgens hem slechts de armoede worden verschoven.
Wat is met MoU Chinezen gebeurd?
De politicus wil ook oprechtheid zien bij de ontwikkeling van de rijstsector. In 2012 is volgens Jogi een MoU met Chinezen in Nickerie getekend voor het upgraden van de rijstsector. Nu weet niemand wat daarmee is gebeurd. “Er is een consultant uit Maleisië gekomen en die tekende ook een overeenkomst. Dit, terwijl wij niets over de eerste overeenkomst bij LVV merken. Nu wilt u Wageningen gaan verkopen. Aan wie ga je het verkopen? Waarom ga je het verkopen? Kan je het niet zelf draaien? Uiteindelijk zal de samenleving het geld terug moeten betalen.”
‘Grootschalige kleinschaligheid’
Jogi pleit voor een ‘grootschalige kleinschaligheid’ waar de regering niet miljoenen stopt in slechts 1 kokosbedrijf, maar in meerder bestaande kleine ondernemingen. Met de huidige aanpak is hij bang dat de gelden niet het rendement zullen opleveren dat wordt beoogd. “Laten wij ons niet focussen op 1 bedrijf van 1300 hectaren, maar op meerdere kleinere bedrijven.” De politicus benadrukte dat de regering gelden daar moet investeren waar klein ondernemerschap wordt gestimuleerd, waardoor kansen worden vergroot en risico’s worden vermeden.
FR

error: Kopiëren mag niet!