RGB verstrekt 752 bereidverklaringen

ROGB verstrekt 752 bereidverklaringenHet ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft ruim 752 bereidverklaringen verstrekt aan onder andere leden van het burgerpersoneel van het Korps Politie Suriname (KPS). De percelen zijn elk 500m2 en liggen deels langs de Orleanekreek te plantage Montauban in het district Commewijne. Secretaris van de bond Burgerpersoneel KPS, Joyce Blokland, heeft gesproken over de uitdagingen die het bestuur heeft geconstateerd bij het verkrijgen van de bereidverklaringen voor de aanvragers. Het proces is in 2010 begonnen toen men de mensen had opgeroepen voor de registratie voor een stukje grond. Na klachten dat mensen werkzaam bij het burgerpersoneel van politie geen perceel hebben en dus niet kunnen bouwen, heeft het bondsbestuur besloten een stukje grond te zoeken voor deze mensen. Er is ongeveer 60 hectare vrijgesteld voor deze groep dat later teveel bleek te zijn voor deze groep alleen. Zo kwam het dat jeugdparlementariërs van toen en medewerkers van andere ministeries zich ook kwamen registreren om in aanmerking te komen voor een bouwperceel. Nadat enkelen zijn geregistreerd, zijn de bereidverklaringen verkregen en zijn de mensen dus opgeroepen te betalen. Het gebied werd toen opengegooid en opgeschoond en kokers werden op de terreinen geplaatst. Echter, in afwachting op de kaarten zijn de bereidverklaringen die slechts 6 maanden geldig zijn, vervallen. De structuren van RGB hebben toen aangegeven dat een brief opgemaakt moest worden met het verzoek nieuwe bereidverklaringen te maken. Vanwege diverse problemen heeft het proces uiteindelijk 6 jaren geduurd. “Uiteindelijk is het zover en de minister heeft ongeveer 752 bereidverklaringen getekend, zodat die verstrekt kunnen worden”, zegt Blokland.
“Er is gewerkt aan het proces de mensen een stukje grond te geven, maar het zal niet daarbij blijven”, zegt Blokland. Er is in dit kader onderhandeld met de directeur van Postspaarbank, zodat de mensen ook gemakkelijker een huis op dit stukje grond kunnen neerzetten. Inmiddels zijn de terreinen weer vol met gras. Er moet dus opnieuw opgeschoond worden. Ook is geconstateerd dat de kokers die men had gezet om geplaatst te worden, zijn gestolen. Deze moeten dus weer aangeschaft en geplaatst worden. Blokland heeft aangegeven dat het bestuur ervoor zal zorgen dat deze zaken gedaan worden. Er is inmiddels al gecommuniceerd met zowel het ministerie van Openbare Werken alsook de dc van het district Commewijne. Tevens is er een bouwfonds ingesteld dat de infrastructuur moet regelen.
Minister Steven Relyveld heeft tijdens zijn betoog vooral gehamerd op het feit dat men niet zomaar in zee moet gaan met een landmeter. “Voor de goede voortgang van zaken is het van groot belang en is het aan te bevelen dat het werk door één en dezelfde landmeters wordt gedaan. Zo kunnen er niet verschillende bedragen opgegeven worden.” Het bestuur gaf toen aan dat zij dit al hebben bewerkstelligd en dat de mensen een geldbedrag van SRD 350 kunnen storten op de rekening van Stichting Bouwfonds ten behoeve van de landmeter. De minister heeft ook gewaarschuwd dat de bouwterreinen eenmaal verstrekt, niet verkocht mogen worden. “Niemand moet jullie voor de gek houden. Indien men wil verkopen, moet ik als minister daarvoor de beschikking tekenen en dat ga ik absoluut niet doen.” Dit werd ook ondersteund door bestuurssecretaris Joyce Blokland, die eraan toevoegde dat indien men erachter komt dat iemand zijn of haar terrein verkoopt, dit terstond ingetrokken zal worden.

error: Kopiëren mag niet!