Rijstsector kan op jaarbasis USD 60 tot USD 80 miljoen binnenhalen

Het stimuleren en verder ontwikkelen van de Surinaamse rijstsector is een must om het probleem van schaarse US dollars tot het verleden te laten behoren. Tot deze conclusie komt vakbondsman Dayanand Dwarka. Volgens Dwarka kan deze sector, gezien de huidige potentie, ervoor zorgen dat het land op jaarbasis zeker tussen de USD 60 tot USD 80 miljoen binnen kan halen. “Als men in staat is om in één seizoen de productie verder te verhogen, zal men al over zes maanden al een verhoging hebben van de deviezeninkomsten. De potentie is er, alleen moeten de beleidsmakers goed draaiende sectoren beter helpen ontwikkelen. Wat de rijstsector betreft, is het een direct deviezen generende sector”, zegt de vakbondsman. Dwarka verwijst naar het stabilisatie- en herstelplan 2016-2018 waar aan de zijde van de productie weinig aandacht door de regering is besteed. Nu is er volgens hem een gunstige situatie waar bij gezamenlijke inspanningen van de overheid en stakeholders samen getracht kan worden om de padieproductie voor het komende seizoen verder te verhogen. Bij de laatst binnengehaalde arealen hebben de rijstboeren volgens hem een gunstige situatie meegemaakt waar de prijs per baal rijst naar tussen de SRD 75 en SRD 80 is opgelopen. Bij de oogst lag dit nog tussen de SRD 60 en SRD 65 per baal.
Volgens Dwarka vertoont de prijs van rijst op de internationale markt ook een stijgende trend. Voor de oogst was de prijs van cargo per ton rond de USD 250, nu is dit USD 325. Inmiddels is het volgens de vakbondsman ook zo dat de meeste veevoerproducenten geen mais meer importeren, maar juist lokaal bijproducten van de rijst gebruiken voor de voerproductie. Hiermee wordt er ook voor behoorlijke deviezenbesparing gezorgd. “Men moet nu proberen om alles in het werk te stellen om een veel hogere inzaai het komende seizoen te garanderen”, aldus Dwarka.
Op hol geslagen wisselkoers wel een last
Natuurlijk komt het aspect van de op hol geslagen valutakoers volgens Dwarka ook bijkijken. Volgens de vakbondsman heeft de huidige wisselkoers, die al boven de SRD 7 ligt voor een US dollar, ervoor gezorgd dat de kosten van importen drastisch zijn toegenomen. De prijs van slijpmeel en andere producten zijn bijna onbetaalbaar geworden. Was het zo dat een zak cargobreukrijst ongeveer SRD 45 kostte, nu wordt een zak van 50 kilogram voor bijna de SRD 85 verkocht. Ook de consumptieprijs van rijst is behoorlijk omhoog gegaan. Verwacht wordt dat de prijs van rijst op de lokale markt, die nu al tussen de SRD 8 en SRD 20 is verhoogd, in de komende periode verder omhoog zal gaan.
FR

error: Kopiëren mag niet!