‘Regering moet verhoging schoolgeld beter bekijken’

regering moet verhoging schoolgeld beter bekijkenDit jaar zullen ouders met kinderen op voj en mulo SRD 250 moeten neertellen per kind. Het gaat in deze alleen om de bijzondere scholen, te weten scholen die vallen onder EBGO, RKBO en Sanatan Dharm. Hoewel deze kosten per jaar eenmalig zijn, is dit bedrag voor de gemiddelde Surinamer niet gemakkelijk op te hoesten. Dagblad Suriname sprak met R.L., moeder van 2 kinderen, die aangeeft dat zij nu dus SRD 500 moet betalen voor beide kinderen. Dat betekent dat er maar liefst een vierde van haar salaris opgaat alleen aan inschrijfkosten en het blijft zeker niet daarbij. Er komen nog kosten voor schoolspullen en er zijn binnen een korte periode verhogingen aangevoerd ten aanzien van EBS en water. “Er is weinig ruimte om geld aan de kant te zetten”, zegt zij.
Clifford Marica, voorzitter van de Partij voor Duurzaam en Rechtvaardig Samenleven (DRS), geeft aan dat de regering het besluit beter moet bekijken. DRS, één van de kleinere partijen tijdens de verkiezingen, had als één van haar voornaamste doelen het stimuleren en werken naar sterkere gezinnen in de samenleving. Verder waren hoofdpunten het opkomen voor arbeiders en een stabiele en gezonde werkatmosfeer. De partij had als voornemen zelf geuit een nieuwe afdeling binnen een bestaand ministerie te starten genaamd ‘gezinszaken’, speciaal gericht op het gezin. Marica stelt dat de samenleving thans moeilijke economische tijden doormaakt. “Sommigen zeggen dat het voorzien was, anderen hebben een andere mening. Wij zijn de mening toegedaan dat onderwijs toegankelijk en betaalbaar moet zijn voor iedereen in deze samenleving.” Marica vindt dat vanwege de economische ontwikkeling de mensen het al zwaar krijgen om hun huishouding te draaien. “Ik praat dan nog niet over het naar school sturen van de kinderen. Alleen het feit om rond te komen, is al een verschrikkelijke uitdaging voor de mensen.”
Kinderrijke gezinnen meest kwetsbare groepen
“De meest kwetsbare groepen zijn de meest kinderrijke gezinnen”, zegt Marica. Elke aanpassing ten aanzien van het onderwijs heeft een extra impact op het gezin en nog meer op grote gezinnen. “We weten dat het moeilijk is, maar de regering moet heel serieus naar de situatie kijken, want van 0 naar SRD 250 gaan, terwijl zeker 50% van de beroepsbevolking geen verhoging mocht tegemoet zien in salaris, zal zeker desastreus werken op hun en tevens ook voor het onderwijs zelf. Ik denk dat de regering met al de problemen die zij heeft, wel terdege rekening moet houden met de spin-off die dit besluit met zich meebrengt.” De regering moet volgens de DRS-voorzitter alle mogelijkheden bekijken om het minst bij onderwijs aanpassingen te brengen. “De mensen kunnen het nu al niet dragen, wat ervoor kan zorgen dat minder mensen hun kinderen naar school zullen sturen. Dat kan er weer voor zorgen dat de criminaliteit gaat toenemen, gezinnen meer uit elkaar gaan, kortom de spin-off zal onvoorstelbaar hoog zijn”, aldus Marica. De DRS-voorzitter begrijpt dat vanwege de economische situatie aanpassingen gedaan moeten worden. Echter blijft de voorzitter erbij dat deze in andere sectoren gezocht moeten worden en niet in de onderwijssector. Doordat de partij niet in het parlement zit en dus niet mee kan bepalen ter zake de begrotingen, heeft zij niet echt een beeld waar de aanpassingen gedaan kunnen worden. Marica wil echter een beroep doen op de regering om dit zorgvuldig te beschouwen, omdat deze maatregel niet ertoe moet leiden dat er minder geschoolden zijn.

error: Kopiëren mag niet!