Voorlopig geen ECD-controle op etikettering

Een delegatie van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), bestaande uit Marlon Telting, bestuurslid Industrie, Steven Mac Andrew, directeur, en Communications Officer Winston Leckie, heeft overleg gevoerd met de waarnemend minister van Handel en Industrie (HI), Mike Noersalim, de minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, alsook de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel. In dit overleg stond centraal de acties die de afgelopen dagen zijn gehouden in diverse buurten van Suriname door overheidsinstanties. De delegatie van de VSB bracht tijdens het onderhoud de klachten en gevoelens van haar leden uit de sectoren Handel en Industrie naar voren en wees op de economische en maatschappelijke consequenties van de gehouden acties. Zo hebben bepaalde producenten in de afgelopen dagen geen producten kunnen verkopen, omdat afnemers bang zijn gemaakt en bevreesd zijn voor andere acties.
De delegatie van de VSB bracht tijdens het onderhoud ook naar voren, dat bepaalde producten, met name tabak en alcohol, nationaal en internationaal gevrijwaard zijn van het hebben van een vervaldatum, maar dat leden van het team van de overheid hiervan totaal niet op de hoogte waren. Voorts bracht de delegatie van de VSB onder de aandacht van de bewindslieden, dat de acties, voornamelijk non-food producten betroffen, inclusief zaken als servetten, toiletpapier, reinigingsmiddelen, haargels, aerosols, zepen en zelfs alcolade, dat al jaar en dag in Suriname wordt verkocht. Tenslotte benadrukte de VSB, dat er ook klachten zijn ontvangen over de bevoegdheden die de ambtenaren zeggen te hebben en de door hun gevolgde procedures. De bewindslieden benadrukten, dat het beleid van de regering gericht is op de diversificatie van de economie en in het bijzonder de lokale productie wenst te stimuleren.
Partijen zijn het volgende met elkaar overeengekomen dat de ECD-controle op etikettering tot nader order worden stopgezet. Het heropstarten hiervan zal gepaard gaan met duidelijke aanwijzingen aan controle diensten, ondernemers, en consumenten door het Surinaamse Standaarden Bureau, SSB, en het ministerie van HI. Tabaksproducten en alcoholische producten hoeven niet voorzien te zijn van een vervaldatum conform nationale wetgeving en internationaal gebruik, waar zegels noodzakelijk zijn maar ontbreken zal wel worden opgetreden. Er zal maandelijks overleg gevoerd worden tussen de partijen, zodat er informatie-uitwisseling kan plaatsvinden, inclusief over voorvallen in de markt, aangezien dialoog op dit moment de voorkeur geniet boven andere opties. De overheidsinstanties zal haar controle activiteiten gericht op vervallen consumptiegoederen, vergunningsvoorwaarde, smokkelwaar, medicamenten en prijsopdrijving onverkort voortzetten. De overheid zal middels haar voorlichtingsapparaat de gemeenschap, in het bijzonder winkeliers en consumenten op de hoogte stellen van hetgeen overeengekomen is.

error: Kopiëren mag niet!