Suriname voorkomt blacklisting vanwege witwassen beleid

De Surinaamse delegatie onder leiding van de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk – Silos, heeft tijdens de vergadering van de Caribbean Financial Action Task Force(CFATF) deze week kunnen voorkomen dat ons land is geblacklist. Dit vanwege het positieve beleid van Suriname op het gebied van het tegengaan van geldwitwassen en financiering van terroristische activiteiten.
Suriname ’s nonchalante houding van de afgelopen jaren, waarbij er geen vergaderingen werden bijgewoond en er geen invulling is gegeven aan de meer dan 40 aanbevelingen van de CFATF, had ervoor gezorgd dat wij een negatieve waardering hadden gekregen. Er werd toen aan Suriname de deadline van mei 2016 aangegeven anders zou het land geblacklist worden. Dit zou inhouden dat lid landen zouden worden opgeroepen om tegenmaatregelen te ondernemen tegen Suriname met verregaande internationale consequenties op met name financieel gebied.
De Justitieminister die kort na haar aantreden hiermee werd geconfronteerd, heeft meteen de wet op Money Laundry laten ontwerpen en aangeboden aan De Nationale Assemblee, waarna de wet werd aangenomen. Verder heeft zij de Gaming Board laten heractiveren middels het instellen van een nieuw management. De bewindsvrouw heeft een beleidsmatig orgaan het zogeheten steering Council bestaande uit de Minister van JusPol, de Governor van de Centrale Bank en de Minister van Financiën en die zich richt op de beleidsaangelegenheden ingesteld. Daarnaast is er ook ingesteld een technisch orgaan bestaande uit vertegenwoordigers van de Ministeries van JusPol en Financiën, de Centrale Bank van Suriname en het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT).
Suriname heeft ook op internationaal niveau acties ondernomen om in samenwerking met de Centrale Bank van Aruba te werken aan de aanpassing van de International Sanction Act en er is financiële hulp ingeroepen van de USA om de staf van het MOT te trainen in data analyse.
Hoewel deze acties cruciaal zijn om de positie van Suriname te rehabiliteren was er nauwelijks hierop gereageerd, omdat Suriname de organisatie had genegeerd. Een krachtige statement van de justitieminister heeft op de vergadering gezorgd voor een doorbraak en het besluit om Suriname te halen uit de grijze zone en haar een positieve waardering te geven. In haar statement heeft zij met niet mis te verstane woorden aangegeven op welke manier de Surinaamse regering zich committeert en ook de follow acties genoemd die op de meest korte termijn genomen zullen worden.
De Surinaamse delegatie bestond verder uit de Procureur – Generaal van de Republiek Suriname, Mr. Roy Baidjnath Panday, de Director of the Supervisory department of the Central bank mevrouw Ingeborg – Geduld, het Hoofd van de legal department van de Central Bank van Suriname, mevrouw Angela Limon en het hoofd van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties Mr. Martha Creebsburg.
De vergadering CFATF is gehouden van 6 tot 10 juni 2016 in Jamaica.

error: Kopiëren mag niet!