Maximale gasolineproductie Staatsolie zal lokale vraag niet dekken

 Staatsolie-directeur Rudolf Elias
Staatsolie-directeur Rudolf Elias
Ook al verhoogt Staatsolie haar productie, dan nog zal het bedrijf niet in de lokale vraag naar gasoline, waaronder ongelode benzine, kunnen voorzien. Dit kwam naar voren tijdens een persconferentie van Staatsolie afgelopen woensdag. Momenteel produceert het bedrijf tussen 1200 en 1300 barrels per maand, terwijl de vraag ligt tussen 4000 en 4200. Eind van de maand hoopt het bedrijf haar gasolineproductie te verhogen naar 2000 barrels, wat de maximale productie is. Hiermee zal Staatsolie kunnen voorzien in 45% tot 55% van de lokale behoefte. Suriname blijft dus voor een groot deel afhankelijk van de import van unleaded. Voor diesel zal de maximale productie verhoogd worden van het huidig aantal van 6200 barrels naar de maximale productie van 8000 barrels. De geproduceerde diesel dekt de lokale vraag wel voor 100%. Enige tijd terug lag de productie van zowel diesel als gasoline dagen lang stil vanwege stroomstoringen in de raffinaderij van Staatsolie.
Omdat er wel een diesel-, maar geen gasolinereserve is, kon de dochteronderneming van Staatsolie, Gow2, niet de nodige ongelode benzine aan haar retailers leveren. Hierdoor ontstond er een schaarste aan de pomp, die gepaard ging met de gebruikelijke paniek. Lange rijen auto’s bij de pompstations waren het beeld. Er moest met spoed ongelode benzine geïmporteerd worden om erger te voorkomen en het ontstane tekort te overbruggen. Sinds december 2015 had Gow2 namelijk haar import van brandstof uit het buitenland volledig stopgezet. De reden hiervoor was de start van de productie van diesel en gasoline door Staatsolie. Gow2 zou voortaan haar brandstof bij de nationale producent betrekken en werd hiermee volledig afhankelijk van Staatsolie voor de aanlevering van brandstof.

error: Kopiëren mag niet!