Valies roept alle leerkrachten op voor deelname aan protestmanifestatie

Wilgo Valies
Wilgo Valies
“Het moment de regering gekozen heeft voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de regering een stukje soevereiniteit van het land prijsgegeven”, dit stelt Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS). Volgens Valies zal de totale samenleving worden gemobiliseerd. Hij riep alle leerkrachten/docenten op om ook deel te nemen aan de tweede manifestatie van de vakbeweging op 2 juni. Ook de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname zal meedoen aan deze actie.
Tijdens de uitleg van het crisisplan heeft de BvL het IMF getypeerd als een geldschieter. “In onze samenleving hebben wij het fenomeen van geldschieters. Die mensen zijn eigenlijk criminelen. Zij houden helemaal geen rekening met de gezinnen”, stelt Valies. De vakbeweging werd ook voorgehouden dat het IMF nu een sociaal gezicht heeft gekregen vanwege de transformatie binnen de organisaties. Echter wijst de maatschappelijke realiteit uit dat Suriname wordt geconfronteerd met de eisen van het IMF.
Wanneer grote delen van de samenleving aangeven dat het wegvallen van subsidies zal leiden tot een debacle in gezinnen, moet een zichzelf respecterende overheid, volgens Valies daar niet aan voorbij gaan. “Men is tot de conclusie gekomen dat aan de laatste manifestatie 10.000 mensen hebben deelgenomen. In de benadering van de regering is de 10.000 uit de 500.000 mensen te verwaarlozen”, stelt Valies.
Hij brengt in herinnering dat het parlement bij de eerste fase van verhoging van de energietarieven in rep en roer was. Volksvertegenwoordigers hebben ervoor gepleit dat de samenleving een tweede verhoging niet zal kunnen dragen. “Niet eens een maand verder doet men alsof er niets aan de hand is en men het zal dragen. De realiteit is anders en wij zijn niet in staat meer offers op te brengen”, stelt Valies.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!