“Protestmanifestatie vakbeweging een succes”

Eugene van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden, neemt de petitie namens de president in ontvangst (Foto: Kevin Ngadimin)
Eugene van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden, neemt de petitie namens de president in ontvangst (Foto: Kevin Ngadimin)
Duizenden Surinamers hebben gisteren hun frustratie geuit tegen het beleid van de regering bij het kabinet van de president. ‘Ook de weergoden hebben meegewerkt om deze dag’, zoals vakbondsleider Robby Naarendorp het zegt, ‘tot een succes te maken’. Opvallend was de aanwezigheid van het personeel van de Hakringbank en De Surinaamsche Bank. Ook gepensioneerden en mensen met een lichamelijke beperking hebben niet geschroomd om deel te worden van de manifestatie. “We fir’ing in unu saka. Zeg nee tegen stroomverhoging. Zeg nee tegen IMF”, dit waren de leuzen van de vakbeweging. Aan het begin van de dag werd duidelijk aangegeven dat het een actie van de vakbeweging is. “If i kong por’ing, iem sabi tak wo pak joe hardhandig aan. No wang sma ne kong baar ‘weg met Bouta’.”

Ordelijk verloop

De orde bleef gehandhaafd. De politie was goed vertegenwoordigd, maar hoefde niet echt in te grijpen. Uitdrukkingen als ‘Weg met Bouta’ bleven niet uit. Dat kwam niet alleen van de vertegenwoordigers van ‘We zijn Moe’, maar ook van doorsneeburgers, die aangaven niet op de oproep van de vakbeweging daar te zijn geweest. Velen waren blij dat zij in de gelegenheid werden gesteld om met een grotere groep hun stem te laten horen. De toeloop van deelnemers aan het begin van de dag ging wat minder snel dan verwacht. Tegen half elf kon Akmos-voorzitter Sham Binda stellen dat de opkomst minder was dan verwacht. Aan het eind van de dag kwam hij terug op zijn mening door te stellen, heel blij te zijn met de opkomst.
Boycot president heeft niet gewerkt
Harold Cabenda van ‘We zijn Moe’ was ook tevreden met de opkomst. Voor hem is het een signaal van groei. De boycot van president Bouterse heeft volgens hem helemaal niet gewerkt. Het heeft er juist voor gezorgd dat nog meer mensen de manifestatie hebben ondersteund. “Het volk accepteert zijn nonsens niet meer. Vandaar dat het volk op straat is”, stelt Cabenda. Naarendorp benadrukte dat de protestactie is afgekondigd door Ravaksur en de Bond van Leraren. “De mededeling is toevallig afgekondigd op een assembleevergadering van C-47, maar toen het besluit werd genomen waren alle vertegenwoordigers behalve de Centrale voor Landsdienarenorganisaties (CLO) aanwezig”, stelde Naarendorp. “Een collega vakbondsleider wil IMF verkopen in dit land. Mensen die zich altijd hebben voorgedaan als op te komen voor de arbeiders, dokken nu”, werd geslingerd naar de vakbonden die niet hebben meegedaan, waaronder vooral de CLO. Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, stelt dat de strijd nu pas is begonnen. De president van het land respecteert volgens hem de werknemers niet. Hij verwees in dit verband naar de manier waarop de voorlopige aanhouding van de EBS-tarieven is aangekondigd. “Laat hij horen dat wij als arbeiders dit niet zullen accepteren. De verhoging gaat niet door. Hij hoeft me niet uitleggen dat hij die zaak naar SER zal sturen. Hij moet het besluit nemen dat de verhoging niet doorgaat”, stelt Valies.
President ontvangt brief vakbeweging niet zelf
De menigte liep vanuit het Kerkplein naar het kabinet van de president om daar een schrijven aan te bieden. De president was niet aanwezig om de brief van de vakbeweging persoonlijk in ontvangst te nemen. De directeur van zijn kabinet, Eugene Van der San, nam de brief in ontvangst en verzekerde er werk van te maken, de president het zo snel mogelijk te doen toekomen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!