Schaarste zet druk op Surinaamse kipproducent

1 Surinaamse kipproducent onder druk door kipschaarsteHet komt nu vaker voor dat kippenvlees niet te vinden is in de supermarkt. Deze schaarste aan kip is het gevolg van de steeds stijgende wisselkoers. De importeurs van kippenvlees zijn namelijk veel minder kip gaan importeren. Doorgaans is 60% van de kip op de markt geïmporteerde kip. De Surinaamse bedrijven voorzien in maar 30% tot 40% van de lokale behoefte. Door de verminderde import van kip is er een grotere vraag naar Surinaamse kip ontstaan. “De lokale kwekers hadden uit voorzichtigheid juist minder ingezet, omdat zij verwacht hadden dat er minder verkoop zou zijn. De kipproducenten in het land hebben nu op de nieuwe situatie ingespeeld door hun inzet te verhogen, waardoor in de toegenomen vraag naar hun product kan worden voorzien. Het zal echter nog 3 maanden duren voordat de productie verhoogd is en vraag en aanbod enigszins op een lijn kunnen worden gebracht. “En dan moeten we nog zien wat de koers is en de prijs en of de vraag er nog is.” Dit zegt Peter van Dijk, eigenaar van Sranan Fowroe.
De prijs voor kip blijft omhoog gaan. Volgens Van Dijk kan dit waarschijnlijk zo door blijven gaan en wel zolang de dollarkoers blijft stijgen. Hij legt uit dat de sector afhankelijk is van de dollar. De broedeieren en de vrachtkosten om die te halen, worden allemaal in dollars betaald. “Dit heeft een directe impact op onze prijs en wel van dag op dag.” Er is volgens Van Dijk nu ook geen sprake meer van goedkoop voer vanwege een lage rijstprijs, omdat de prijs voor rijst nu ook omhoog is gegaan. Bovendien moet de sector invoerrechten betalen op productiemiddelen.
Dit laatste is volgens Van Dijk moordend voor de sector en zorgt er uiteraard ook voor dat de kostprijs omhoog gaat. De bedrijfseigenaar geeft aan dat hij er nu ook niet onderuit komt om de verhoogde energietarieven door te berekenen naar de consument, want anders kan hij zijn personeel niet betalen. Om de prijs zo laag mogelijk te kunnen houden, is ondersteuning vanuit de overheid voor de sector vereist en zouden de kipproducenten in een betere concurrentiepositie moeten komen te verkeren. In dit kader had het ministerie van HI aangekondigd dat de invoerrechten op geïmporteerde kip omhoog zouden gaan, maar dit is tot nu toe niet gebeurd. “De situatie is heel moeilijk”, zegt Van Dijk.
In feite maakt de hoogte van de koers volgens de ondernemer minder uit dan het feit dat hij er zich dagelijks mee moet bezighouden vanwege het feit dat het continu aan het wijzigen is. Als de koers stabiel was en hij zijn zaken normaal via de bank zou kunnen afhandelen, was het volgens hem nog te doen. Nu komen ook nog de verhoogde stroomtarieven erbij kijken. Over mogelijke bezuinigen in zijn bedrijf om kosten te drukken, zegt Van Dijk dat als hij dat zou doen, de voedselveiligheid van zijn product in gevaar zou komen. Hij kan hooguit een paar lichten uit doen. Van Dijk doet tenslotte een beroep op de consument om heel voorzichtig te zijn bij het kopen van kip. Hierbij moet er vooral op gelet worden dat de originele labels aanwezig zijn en dat de productie en vervaldata op de verpakking voorkomen. Door het uitrekken van stekkers en oververpakken van vleeswaren kan men nu gaan spelen met de volksgezondheid, waarschuwt Van Dijk.

error: Kopiëren mag niet!