Binda: ‘Meerdere kleine en middelgrote bedrijven staan op sluiten’

De afgelopen weken hebben bedrijven, al dan niet openlijk, te kennen gegeven dat zij zullen moeten sluiten vanwege de slechte sociaaleconomische situatie in het land. Het zou voor ondernemers niet meer rendabel zijn om hun bedrijfsvoering te continueren. De meeste van deze bedrijven zitten in de categorie ‘klein en middelgroot’. De voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (Akmos), Sham Binda, zegt dat er rapportages zijn dat bedrijven sluiten mede vanwege het omhoog gaan van de energieprijzen. Vooral bedrijven die veel energie verbruiken, zullen de dupe worden van de verhoogde stroomtarieven.
Binda geeft aan dat ten gevolge hiervan de bedrijven, die wel door zullen gaan, de prijzen van hun producten zullen moeten verhogen. Zo geeft hij als voorbeeld aan dat de prijs van rijst omhoog zal gaan. Pellerijen draaien compleet op stroom. Bedrijven in de entertainmentsector, waaronder restaurants, zijn volgens Binda de eerste die de klappen voelen, alsook bedrijven die van advertenties moeten leven, zoals bijvoorbeeld de krant. Restaurants, die elke dag vers eten moeten aanbieden, zitten met hun voedsel als deze niet wordt verkocht en moeten het de volgende dag weggooien. Daarnaast zien vooral kledingzaken een enorme drop in hun verkoop. Consumenten gaan prioriteiten stellen en dan lijkt nieuwe kleding minder urgent. “Wat heb je aan verhogingen om de economische sector te verbeteren, maar je maakt tegelijkertijd de ruggengraat van de economie kapot”, zegt Binda doelend op het bedrijfsleven in zijn algemeenheid als werkgever. Als de bedrijven zullen moeten sluiten, zal het gevolg enorme werkloosheid zijn, verduidelijkt hij. “Wat ga je dan redden? Waarmee ben je dan bezig?”
De bedrijven die nu sluiten, zijn niet alleen de Surinaamse bedrijven. Ook de Chinese bedrijven binnen en buiten de stad houden het niet meer vol. Hun kosten gaan omhoog en de koopkracht van de consument is nu compleet weggevallen, waardoor zij geen afzet hebben en met hun producten blijven zitten. Het alsmaar blijven verhogen van prijzen is ook niet de oplossing. De burgers kopen gewoon niet, omdat ze niet weten wat straks op ze afkomt. Bedrijven hebben in een korte periode met meerdere devaluaties te maken gekregen, waarvan 2 officieel en de rest inofficieel. Bedrijven kunnen nu moeilijk leningen krijgen bij de bank en zijn niet meer in staat nieuwe investeringen te doen. Opvallend is ook dat ondertussen de importen enorm zijn afgenomen. Voordat de spullen die de importbedrijven laten halen, in het land zijn, zijn ze haast onverkoopbaar geworden.

error: Kopiëren mag niet!