Santokhi wil dat regering teruggaat naar adviezen FEP

VHP-voorzitter Chan Santokhi wil dat de regering teruggaat naar de adviezen van het Financieel Economisch Platform (FEP) om een betere kijk te krijgen op de verhoging van de energietarieven. “De FEP had geadviseerd dat de verhoging van de tarieven gefaseerd moet zijn, een onderzoek zou komen naar de effecten, kwetsbare groepen subsidies zouden krijgen en dat in ieder geval de prijzen niet dusdanig verhoogd zouden moeten worden dat bedrijven daardoor zouden gaan sluiten. Wij hebben ook gevraagd in het FEP-rapport om te kijken naar hoe er meer stroom getrokken kan worden uit het stuwmeer en om opties te bekijken voor gebruik van zonne energie”, stelt de politicus op vragen van Dagblad Suriname. Wat de regering volgens de VHP’er nu doet, is direct de rek uitrekken. “Dit kan niet. Het is daarom het goed recht van de vakbeweging om middels protestdemonstraties hun wil af te dwingen.” De voorzitter van de oranje partij heeft zaterdag duidelijke instructies aan de partijachterban gegeven om aanstaande vrijdag 13 mei volledige ondersteuning te geven aan de nationale protestdemonstratie van de groepen ‘We zij Moe’ en de vakbeweging. Verwacht wordt dat de NPS en PL ook zullen meedoen. Santokhi benadrukt dat er rekening gehouden moet worden met de gevoelens van de samenleving. “Als die samenleving zegt dat zij bereid is om acties te voeren, zal jij als politieke leider sturing aan moeten geven. Maar de actiebereidheid moet er zijn, je moet het niet gaan forceren en dwingen. De samenleving is onze barometer en thermometer. Zij bepaalt de druk en kookpunt en ik zorg ervoor dat ik met de overige leiders ga voor een manifestatie waarbij het volk de gelegenheid krijgt om zijn stem te laten horen. De VHP zal elke actie tegen het wanbeleid van de regering, die leidt tot verarming van het volk, ondersteunen”, aldus Santokhi.
VHP’ers reeds een tijdje aanwezig bij protesten ‘We zijn moe’
Bij elke bijeenkomst van ‘We zijn Moe’ zijn VHP’ers volgens Santokhi aanwezig. De partij heeft volgens hem instructies aan alle VHP’ers gegeven om te participeren, omdat de strijd van de groep een strijd is tegen het regeerbeleid. Het initiatief van Curtis Hofwijks vindt hij een goed burgerinitiatief. “Wij ondersteunen hem. Wij van de VHP leveren ook een strijd tegen het regeerbeleid, maar de partij moet ook haar structuren volgen. De structuren zeggen echter om eerst wijk-, ressort- en districtsbijeenkomsten te houden. Dit is nu afgerond en gaan wij nu naar een grotere bijeenkomst rond 25 mei waar wij samen gaan werken met politieke partijen, bedrijfsleven en sociaalmaatschappelijke organisaties naar een ander climax toe.”
Intimidatie
Santokhi benadrukt dat de regering rekening moet houden met het democratisch recht van de samenleving, waar reeds bij de afgelopen ondersteuningsmanifestatie van de regering duidelijk is gezien hoe de oproerpolitie is ingezet om burgers te intimideren. “De regering moet hier niet met barrières en intimidaties komen om mensen te hinderen. De mensen moeten de ruimte krijgen om hun democratisch recht uit de grondwet tot uitdrukking te brengen.” Afgelopen vrijdag is ook de bezorgdheid over de verarming aan vertegenwoordigers van het IMF kenbaar gemaakt.
FR

error: Kopiëren mag niet!