Modernisering Veiligheidswet van 1947

Commissie Modernisering Veiligheidswetgeving: mr. Ronny Pater, Firos Abdoelaziz (adviseur), drs. Soewarto Moestadja (minister), drs. John Courtar, mr. Glenn Piroe (voorzitter commissie), Earl Molhoop (arbeidsinspecteur), mr. Rowan Noredjo (adviseur)
Commissie Modernisering Veiligheidswetgeving: mr. Ronny Pater, Firos Abdoelaziz (adviseur), drs. Soewarto Moestadja (minister), drs. John Courtar, mr. Glenn Piroe (voorzitter commissie), Earl Molhoop (arbeidsinspecteur), mr. Rowan Noredjo (adviseur)
Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft vrijdag de Commissie Modernisering Veiligheidswetgeving geïnstalleerd. Deze commissie dient de verouderde Veiligheidswet en de 9 Veiligheidsvoorschriften, die dateren vanaf 1947, aan te passen aan de hedendaagse gevaren waaraan werknemers zich blootstellen. Ook dient ons land een inhaalslag te maken, uitgaande van de vereiste internationale standaarden op het gebied van beroepsveiligheid. Uit statistieken van de Arbeidsinspectie blijkt dat de oude Veiligheidswet, die bedoeld was om ongevallen en beroepsziekten tot een minimum te beperken, kennelijk niet krachtig genoeg is om de verhoogde trend van bedrijfsongevallen te stuiten. In Suriname vindt gemiddeld elk klokuur een bedrijfsongeval plaats en laten jaarlijks 18 werknemers het leven als gevolg van een ongeval op het werk. Dit is buiten proporties veel, gezien de kleine Surinaamse beroepsbevolking. Evenmin biedt deze wet de Arbeidsinspectie voldoende basis om beroepsziekten vroegtijdig te detecteren en te voorkomen. Dit is de mogelijke reden waarom de Arbeidsinspectie in de afgelopen 70 jaren nog niet eens 10 beroepsziektes bij werknemers heeft kunnen registreren. De commissie zal de sociale partners en nationale en internationale experts consulteren om uiteindelijk de minister een finaal wetsvoorstel aan te bieden. Hiervoor zijn 10 maanden uitgetrokken. Het werk van de commissie moet niet los gezien worden van het ILO Decent Work Country Programme Suriname 2014-2016. Dit programma is gebaseerd op rechten en beginselen, die betrekking hebben op de factor arbeid, waardige werkgelegenheid en inkomen, sociale bescherming en sociaal dialoog. De commissie wordt geleid door Glenn Piroe, onderdirecteur Juridische & Internationale Zaken van het ministerie van Arbeid.
Bij de installatie benadrukte Moestadja het belang van wetgeving voor de bescherming van werknemers en voor harmonische arbeidsverhoudingen. Het is vanuit dit belang waarom het tempo is opgevoerd op het ministerie voor het maken van wetgevingsproducten, die voldoen aan de hedendaagse werkomstandigheden en arbeidsverhoudingen. Thans zijn in behandeling bij de vaste DNA-commissie van Arbeid de ontwerpwetten: “De Wet Vakverenigingsvrijheid” en “Wijziging van de Wet op Collectieve Arbeidsovereenkomst”. Bij de Staatsraad zijn nu in behandeling: Wijziging Decreet Arbeidsinspectie, de ontwerpwet Wijziging Wet Arbeidsbemiddeling, de Wet ter Beschikkingstelling Arbeidskrachten door Intermediairs en wijziging van de wet en regelgeving betreffende het Arbeidsadviescollege. De overige leden in de commissie zijn John Courtar (waarnemend hoofd Arbeidsinspectie), Ronny Pater (hoofdbeleidsmedewerker), Earl Molhoop (arbeidsinspecteur) en Rita Henry (hoofd Arbeidswetgeving).

error: Kopiëren mag niet!