Regenbuien nog lang niet achter de rug

We zitten in de grote regentijd en die duurt tot en met midden augustus. Hoewel er in de afgelopen dagen de zon af en toe doorbrak, heeft de gemeenschap in de afgelopen weken grote regenval kunnen waarnemen. Zodanig dat enkele gebieden volledig blank stonden. Enkele scholen konden geen onderwijs verzorgen, omdat de school onder water zat.
Volgens meteoroloog Dwight Samuel kunnen we in de regentijd meer regenbuien verwachten, alleen zal het wel van gebied tot gebied in overmaat verschillen. De Inter-Tropische Convergentiezone (ITCZ) versterkt door een storing, heeft invloed op het weer boven ons land. “Het feit dat we de ITCZ in zijn normale positie boven ons hebben, maakt dat we de komende dagen nog wat neerslag mogen verwachten. We zijn in de grote regentijd, dus moeten we elke dag neerslag verwachten. Het verschil ligt alleen in de hoeveelheid die we krijgen.” De verwachting is op dagbasis berekend.
In de kustvlakte en Paramaribo is het vrijwel droog, terwijl in het binnenland er wat neerslag mogelijk is. Op sommige plaatsen zullen zware onweersbuien soms met windstoten optreden, voornamelijk in het binnenland. Nickerie heeft in de afgelopen weken te maken gehad met rukwinden, die toch wel wat schade hebben toegebracht. Een rukwind is een windstoot die aanmerkelijk groter is in snelheid dan de gemiddelde windsnelheid. Windstoten zijn, vooral tijdens onweersbuien, niet uitgesloten. Aan het eind van de nacht ontstaat er nevel in bepaalde gebieden, terwijl er op andere plaatsen regenbuien kunnen voorkomen. De windsnelheid varieert tussen noordoost en oost, met snelheden tussen 0 en 30 km/u. Door de dag heen zijn er perioden, waarbij de windsnelheid in sterkte toeneemt (windstoten), vooral kort voor en tijdens buien. De meteoroloog wilde heel voorzichtig zijn met zijn predictie, maar gaf toch aan dat dit soort winden nog steeds te verwachten zijn, hoewel ze niet zozeer te maken hebben met het seizoen waarin we verkeren. Er zijn wel factoren die een rol spelen.

error: Kopiëren mag niet!