Meer voorlichting over werkstress en bedrijfsongevallen

John Courtar
John Courtar
Er is aan de hand van drie voorbeelden bewezen dat er wel degelijk een link is tussen werkstress en bedrijfsongevallen. John Courtar hoofd van het Medisch Bureau van het ministerie van Arbeid heeft in dit kader gekeken naar de gezondheid van werknemers waarbij hij verder is ingegaan op werkstress en wat voor gevolgen het kan hebben op de veiligheid van de werknemer op de werkvloer. Dat mensen last hebben van stress op de werkvloer kan aan twee zaken liggen namelijk aan persoonlijke redenen en of werk gerelateerde redenen. Bij stress dat gebonden is aan de werkplek kan het dat de werkplek zodanig ingericht is dat het ervoor kan zorgen dat er een bedrijfsongeval gebeurt. Er zijn daarom zaken die erop moeten toezien dat er bepaalde voorzieningen getroffen worden, te weten er moeten goede afspraken gemaakt worden en de taken moeten duidelijk zijn. “We leven in een heel moeilijke situatie en naar mijn mening moet men leren beter met elkaar te communiceren. We denken dat wanneer we schreeuwen, we een punt maken. Zelfs kinderen praten met een stemverheffing, terwijl dat niet hoeft. Als er geprobeerd wordt de dingen op een diplomatische manier over te brengen ben ik ervan overtuigd dat zaken beter worden gedaan”, zegt Courtar.
In het kader van de Internationale Dag van de Veiligheid heeft het Scholings Instituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis) in samenwerking met Optima Curaçao een 1 daagse conferentie georganiseerd waarbij verschillende sprekers vanuit hun werkveld invulling hebben gegeven aan het thema van de conferentie te weten Workplace Stress : A collective Challenge. Aan deze conferentie hebben deelgenomen de overheid, bedrijven, werkgevers – en werknemersorganisaties, gezondheidsbeoefenaars en veiligheidsdeskundigen.
Tijdens de presentatie van Courtar werden enkele pittige vragen gesteld ten aanzien van het werkgedrag van zowel de werkgever als de werknemer. “Mensen stellen met recht bepaalde vragen. Het is een stukje bezorgdheid die bestaat omdat er niet genoeg awareness is over stress. Voorlichting moet centraal nu gericht zijn op dit onderwerp”, vindt hij. Courtar stelde dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid niet durven te nemen. “Het voorkomen van een ongeval begint met een stukje eigen verantwoordelijkheid. Het begint met hoe je van huis gaat, je opstelling aan het werk en hoe je terug naar huis gaat”. Men stelt de werkgever verantwoordelijk, omdat men vindt dat de werkgever ervoor moet zorgdragen dat de veiligheidsmiddelen aanwezig zijn, de arbeid vertegenwoordiger vindt echter dat het bij de werknemer begint.

error: Kopiëren mag niet!