Mahinder Jogi: “Abrahams, pe a moni de?”

“Het is Ramon Abrahams die het grootste voorbeeld is van hoe president Desi Bouterse corruptie binnen zijn eigen gelederen tolereert en zelfs beloont. Deze man heeft de staat volgens zijn eigen partijmensen voor miljoenen opgelicht en nu zit hij lekker op het kabinet van de president te genieten. Misschien moet ik Abrahams vragen: ‘Pe a moni de?’.” Dit stelt assembleelid Mahinder Jogi tegenover Dagblad Suriname. De politicus zegt dat het staatshoofd alsnog de gelegenheid heeft om per direct een gerechtelijk onderzoek in te stellen naar het wanbeleid van ex-minister Ramon Abrahams op het ministerie van Openbare Werken (OW). “Tijdens het economisch debat ‘Op weg naar de verkiezingen’ van de Vereniging van Economisten in Suriname in 2015, heeft de vertegenwoordiger van de NDP, Winston Caldeira, gezegd dat ex-minister Abrahams is vervangen wegens corruptie. De vraag is waarom de NDP over dit strafbaar feit de procureur-generaal niet vraagt om een gerechtelijk onderzoek in te stellen naar de wanpraktijken op het ministerie van OW ten tijde van de ex-bewindsman. Er zijn genoeg cases tegen Abrahams bekend, die een gerechtelijk onderzoek rechtvaardigen. Waarom is het onderzoek nog steeds niet opgestart? Is dit de kruistocht tegen corruptie? De kortzichtigheid van deze regering heeft ervoor gezorgd dat bepaalde mensen vandaag de dag over twee tot drie helikopters beschikken”, stelt Jogi zich af.
‘Sastroredjo met oneervol ontslag. Waarom Abrahams niet?’
Jogi merkt op dat minister Martinus Sastroredjo van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer op 15 december werd 2010 oneervol ontslagen werd door president Desi Bouterse. Als reden werd opgegeven ‘onmaatschappelijk handelen’. Reden was dat zijn vrouw een stuk perceel had aangevraagd. “Toen ik de president vroeg waarom hij Abrahams geen oneervol ontslag had gegeven, heeft het staatshoofd geen reactie daarop gegeven. Bovendien is Caldeira iemand die in de directe omgeving van Bouterse zit. Wanneer hij dus bevestigt wat de reden van ontslag was van Abrahams, heb ik geen enkel reden dan aan te nemen dat datgene dat Caldeira heeft gezegd, bezijdens de waarheid is. Wat is er gebeurd met de kwestie rondom de uitgifte van het terrein aan de Waterkant? Er was zelfs geld gereserveerd voor de bouw van een dijk te Weg naar Zee. Dit geld heeft men gebruikt voor andere doeleinden, terwijl Weg naar Zee nu zit te verzuipen. Zo zijn er ook verschillende design en bouwcontracten waarvoor gelden gereserveerd waren. Jammer is door corruptief handelen van de NDP Suriname in een situatie belandt dat zij bij het IMF moet gaan bedelen.” Volgens de parlementariër laten zulke handelingen duidelijk zien dat Bouterse mensen uit zijn gelederen beschermd en slechts partners voor de leeuwen gooit.

‘Abrahams had behoorlijke janboel gemaakt op OW’

Abrahams kreeg Openbare Werken onder zijn vleugels. In de bijna drie jaren die hij op het ministerie zat, heeft hij volgens de politicus er een behoorlijke janboel van gemaakt. “Hoeveel Abrahams precies zou hebben gestolen weet niemand, want Bouterse doet er het zwijgen toe. Die heeft niet eens de werkelijke reden van het opmerkelijke ontslag bekendgemaakt. Tientallen miljoenen SRD’s zijn verdwenen of over de balk gegooid. Dat vrijwel alle opdrachten onderhands werden gegund, is inmiddels publiek geheim. Kort na het aantreden van Abrahams was zijn eerste daad om zijn werkkamer op het ministerie voor de lieve som van SRD 650.000 te renoveren. Kort daarna liet hij zijn dienstvoertuig voor een flink bedrag bepantseren. Uiteraard, ook op kosten van de belastingbetaler. Sterker nog keurde de raad van ministers opnieuw een onderhandse gunning goed voor de renovatie van de werkkamer van de directeur Civieltechnische Werken. Die kostte welgeteld SRD 714.784,80. Oostwijk Contractors & Consultancy, waarmee Abrahams vriendschappelijke banden heeft, mocht de klus klaren”. Volgens Jogi is voor minstens USD 100 miljoen onderhands gegund. “Hij moet daarvoor dus de medewerking hebben gehad van de raad van ministers en van het ministerie van Financiën, dat uiteindelijk de gelden beschikbaar moest stellen. Het parlement, dat de minister behoorde te controleren, werd volledig buiten spel gezet”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!