Advocaat pleit voor mildere straf in kappartij

Advocaat Hedley Derby heeft maandag een pleidooi gehouden in de strafzaak tegen de 31-jarige verdachte, Martin W. Op de vorige zitting hoorde hij een celstraf van 3 jaar tegen zich eisen. Deze verdachte heeft geprobeerd een andere van het leven te beroven door hem te verwonden met een houwer. Op 28 augustus 2015 heeft de verdachte een houwer gepakt en in de richting van het slachtoffer gezwaaid. De aanleiding van deze kappartij was dat het slachtoffer volgens verklaring van de verdachte geld van hem had weggenomen. Hierover ontstond een woordenwisseling, waarbij de verdachte naar huis is gegaan en gewapend terug is gekomen met een houwer. Daarmee heeft hij ter hoogte van de hals van het slachtoffer gezwaaid. Het slachtoffer heeft de slag afgedekt en liep daarbij een kapverwonding van bijkans 6 cm lang ter hoogte van zijn oksel.
Behalve de kapwond liep hij ook nog een fractuur op. De verdachte gaf op de eerdere zittingen te kennen dat hij niets te maken had waar de houwer het slachtoffer zou raken. Op basis van deze verklaring achtte de officier van justitie, Astrid Niamat, het feit poging tot moord wettig en overtuigend bewezen en eiste daarom een straf van 3 jaar met aftrek. Bij de strafeis hield de vervolgingsambtenaar rekening met de persoon van de verdachte en het deskundig rapport van de psychiater. Ook de deskundige zegt dat de verdachte controle had verloren en dat hij in een opwelling had gehandeld. Bovenal zegt de psychiater dat de feiten aan de verdachte volledig mogen worden aangerekend.
Volgens de raadsman heeft zijn cliënt het feit volmondig toegegeven. Op die bewuste dag waren de verdachte en het slachtoffer samen aan het borrelen. Op een gegeven moment viel een deel van het geld van de verdachte en het slachtoffer raapte het op. Hij weigerde het geld terug te geven en rende weg uit de winkel. De verdachte raakte verhit en pakte in die opwelling een houwer en ging de verdachte achterna met de houwer. Hij had inderdaad op de man gekapt. De raadsman verzocht de rechter om rekening te willen houden met de persoon van de verdachte. Hij is al 7 jaren onder behandeling van een psychiater. Ook is hij 2 keren opgenomen voor behandeling. Behalve dat hij een storing heeft aan zijn geesttendervermogen is hij ook nog een drugsverslaafde. De advocaat merkte op dat het rapport van de deskundige hem verrast heeft dat het feit de verdachte volledig mag worden toegerekend. De magistraat doet op 9 mei uitspraak in deze zaak. Martin blijft in arrest.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!