Nationale Rijstconferentie moet sector uit slop halen

Op vrijdag 15 april en maandag18 april wordt er in Paramaribo en Nieuw Nickerie de Nationale Rijstconferentie 2016 (NRC) gehouden in samenwerking met het Suriname Business Forum (SBF). Deze conferentie is een initiatief van een aantal deskundigen en belanghebbenden uit de rijstsector van Suriname. De sterk verslechterende concurrentiepositie van de Surinaamse rijstexporteurs op de traditionele exportmarkten heeft in de afgelopen jaren geleid tot zeer lage padieprijzen. Deze ontwikkelingen. veroorzaken een drastische achteruitgang in de winstgevendheid van zowel producenten als verwerkers, waardoor het voortbestaan van de sector thans ernstig wordt bedreigd.
Daarom achten de initiatiefnemers een brede nationale sectorinspanning noodzakelijk om deze neergang te keren. Een nationaal rijstcongres zal praktische en breed gedragen voorstellen voor acties moeten opleveren om op korte en langere termijn met alle belanghebbenden en ter zake deskundigen dit getij te kunnen keren. De initiatiefnemers hebben deskundigen uit Vietnam en Guyana, diverse nationale organisaties en deskundigen bereid gevonden om deel te nemen aan deze conferentie.
Ten einde een constructieve dialoog te entameren, dienen buitenlandse ervaringen als ‘spiegel en feedback’ voor de Surinaamse participanten. De bijdrage van buitenlandse deelnemers (Vietnam, Guyana) moet laten zien dat een ongeordende rijstsector, zoals in Suriname, niet in staat is te overleven op de wereldmarkt. Ook elders is men constant bezig om de veranderende consumentenbehoeftes te traceren en de nodige innovaties door te voeren en waar nodig de supply-chain aan te passen door boeren te organiseren in productie units (voor inputs, voorlichting, water) om een kwaliteitsproduct tegen lage kostprijs voort te brengen. De opgedane ervaringen van deze ‘best practices’ zullen in de conferentie gepresenteerd worden om Surinaamse stakeholders kennis te laten maken met en te laten inspireren door alternatieve kennis en ervaring.
De doelstelling van deze conferentie is tweeledig. Allereerst zullen sectorbelanghebbenden met behulp van nationale en buitenlandse experts voor de gezamenlijk geïdentificeerde geldende knelpunten de mogelijke verbeteringen aan moeten geven en waar mogelijk kwantificeren. Die zullen de initiatiefnemers vastleggen in een publicatie, die gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van een nationale rijststrategie.. Tevens zal de noodzaak van een productschap voor de rijstsector, een orgaan met publiekrechtelijke bevoegdheden, waarin overheid, padieproducenten, verwerkers, semi-overheidsinstituten, leveranciers van diensten en goederen en financiële instellingen participeren, ondersteund moeten worden. Daarbij zal ook de taakstelling van deze organisatie ter ontwikkeling en uitvoering van een strategie ter verbetering van de concurrentiepositie en de levensvatbaarheid van de sector aan de orde komen.

error: Kopiëren mag niet!