Directoraat Cultuur start met vervolgtrainingen bescherming immaterieel erfgoed

Directoraat Cultuur start met vervolgtrainingen bescherming immaterieel erfgoed
Directoraat Cultuur start met vervolgtrainingen bescherming immaterieel erfgoed (2)Directoraat Cultuur is gisteren gestart met de Unesco vervolgtrainingen ter bescherming en behoud van het immaterieel erfgoed. De training werd gevolgd door ongeveer 30 personen die van 11- 15 april richtlijnen krijgen ten aanzien van inventarisatie van ons immaterieel erfgoed. De training wordt verzorgd door de Nationale Unesco Commissie Suriname (NUCS). Aan het eind van de training zullen de participanten ook een certificaat in handen krijgen. Stanley Sidoel, directeur van het Directoraat Cultuur, gaf aan dat het gaat om immaterieel erfgoed. Onder het materieel gedeelte wordt verstaan de tastbare zaken zoals de gebouwen, maar de immateriële goederen hebben meer te maken met cultuur, de rituelen en de sociale praktijken. “Deze praktijken lijken verloren te gaan. Een van de zaken die dus vaststaat, is dat we ons erfgoed beschermen voor de toekomstige generatie. Dat is dus ook de taakstelling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. We hebben een beleidsprogramma ontwikkeld voor de komende 5 jaren. Een van de punten is het toetreden tot de Unesco World Heritage Convention die zoveel mogelijk probeert op te komen zodat immaterieel erfgoed in de wereld beschermd is.
In dat kader is het directoraat bezig met beleidsacties waaronder het verzorgen van trainingen. Tijdens de training zullen de participanten (cultuurdragers waaronder Sana Budaya en de universiteit) technisch wegwijs gemaakt worden hoe zaken geïnventariseerd moeten worden ten aanzien van ons immaterieel erfgoed. “Dit werk is geduldig werk, waar je systematisch te werk moet gaan. Uiteindelijk moet je komen op een nationale lijst van immaterieel erfgoed. We zijn al twee jaren bezig, waarbij er ook kleinere sessies zijn geweest. Terwijl wij dus bezig zijn met dit proces zal ook een verzoek ingediend worden bij de Raad van ministers dat Suriname ook toetreedt tot het Unesco Conventie ter waarborging van het immaterieel goed in Suriname. We kijken hoe dat uitpakt”, aldus Sidoel.
Andrea Richards is project-coördinator van Unesco en zal de komende 5 dagen de cultuurdragers wegwijs te maken in zaken betreffende het identificeren en het waarborgen van ons immaterieel erfgoed. “De eerste training ging over de uitvoering van het verdrag. Tijdens deze training zullen de groepen hier aanwezig praten over hoe te werken met verschillende groepen en hoe hun cultureel erfgoed goed gedocumenteerd moet worden. Hoe moet er gekeken worden naar ethische kwesties in verband met de informatie. Aan het einde hopen wij dat Suriname een eigen ontwerp kan maken ten aanzien van haar culturele erfgoed”, aldus de projectcoördinator.

error: Kopiëren mag niet!