Wet en praktijk: een klaagzang van een advocaat

In of omstreeks het jaar 2005 is het Kantongerecht in Strafzaken verhuisd cq gevestigd aan de Frederik Derbystraat. Het is gehuisvest in een gebouw, dat toebehoort aan het Minsiterie van Handel en Industrie en is vanwege een bepaalde noodtoestand in het jaar 2005 uitgeleend aan het Ministerie van Justitie en Politie. De bedoeling was, dat er een tijdelijke oplossing zou zijn. Immers, het gebouw voldeed en voldoet bij lange niet aan de eisen, die verwacht mogen worden van een waardig Kantongerecht.
Ik wil u enkele praktische zaken aanhalen ter ondersteuning van het voorgaande.Ik ben advocaat en deze rubriek wordt door de advocatenbril bekeken.Er zijn twee zittingszalen in het gebouw, waarin zittingen gehouden worden.Hoewel deze ruimten “zalen” genoemd worden, kunnen we eerder spreken van twee kamers.
Ze zijn onderverdeeld in “grote strafzaken” en “kleine strafzaken”.Aanrijdingen,overtredingen enz worden in de kleine kamer behandeld. De overige zwaardere zaken worden geacht in de grote kamer cq zaal behandeld te worden.
Vanwege gebrek aan zittingszalen gebeurt het vaker, dat de kleine zaal ook gebruikt wordt voor zwaardere zaken.
De inrichting van een zittingszaal is op een bepaalde wijze. Er is een lange tafel, waaraan de Rechter, de Griffier en de Officier zit.
De advocaten nemen plaats op de banken in de zaal, samen met het publiek. Vaak wordt de eerste rij gereserveerd voor de advocaten.
En laat het nu sinds jaar en dag zo wezen, dat je als advocaat geen ruimte hebt om aan een tafel te zitten en op behoorlijke wijze te schrijven.Er is een catheder maar als je met een collega in de zaak bent, moet je dus je staander delen.
Een complete ramp is het, als er een zaak is met zeven verdachte zoals deze week het geval was.De verdachtebank is namelijk niet berekend op meer dan drie verdachten.En dus nemen de overige verdachte plaats op de eerste rij, temidden van het publiek.
Het is een schandalige vertoning in mijn ogen. Als advocaat heb je geen behoorlijke plek om je aantekeningen te maken tijdens de zitting. Je moet je map op je schoot houden en je behelpen op die wijze.
En de sanitaire voorzieningen zijn meer dan armzalig. Geen handdroger, geen behoorlijk toilet, geen handafwasmiddel.Dat komt de hygiene niet ten goede.
Sinds tijden kampt het Kantongerecht met slechtwerkende airco’s. Dat komt de concentratie van de aanwezigen niet ten goede.
We hebben geen behoorlijke advocatenkamer. Er is geen airco, geen telefoon. Als je daar zit, loop je kans dat je zaak voorgaat en je weet het niet.Er is geen media apparatuur, zodat je kunt volgen welke zaak afgeroepen wordt.
En het is er warm, dus je zit er liever niet.
De brandveiligheid is niet gegarandeerd in het gebouw en de veiligheid van personen bij uitbraak van brand ook niet. Het zou goed zijn als de brandweer eens een kijkje kwam nemen en wat adviezen gaf.
Het Hof van Justitie is ook in dit gebouw gevestigd. Zulks terwijl met een spoedige renovatie het Hof terug kan in haar mooi en deftig gebouw aan het Onafhankelijkheidsplein.Dat komt de drukte en het parkeren van je auto niet ten goede. Immers, veel publiek op die dagen.
Er staat een pracht van een strafkantongerechtgebouw aan de Wulfingstraat, gereed om op een behoorlijke manier eer te doen aan de rechtspleging. De zwaardere zaken kunnen daar behandeld worden en de minder zware zaken cq overtredingen kunnen dan aan de Fred Derbystraat cq het huidig Kanton.
Dit is het advies van een simpele advocaat cq mijn persoon. Immers, men kampt met gebrek aan zittingszalen, waardoor zittingen niet optimaal gehouden kunnen worden.Terwijl er oplossingen zijn, die simpel te realiseren zijn.Er zijn meer Rechters bij en meer ondersteunend personeel. Mogelijk kan onze Minister van Justitie deze oplossing ter hand nemen?
Ach, dit lijkt wel een klaagzang vandaag van mij. Maar dat krijg je, als ik van half negen tot vier uur op de zitting ben en al die lange uren, in afwachting van de behandeling van mijn zaak , een heleboel kan overdenken.
En dan denk ik terug aan het jaar 2005, nu haast 11 lange jaren terug, waarin aan ons werd verteld, dat dit huidig HIgebouw een tijdelijke oplossing zou zijn.
En dan mijmer ik over het mooi , prachtig gebouw aan de Wulfingstraat, dat staat te verpauperen en straks in verval raakt.
En dan mijmer ik en vraag ik me af, waarom niemand zich daar druk om maakt.??
Hebt u het antwoord voor me, mail me dan !!!!
Mr. Irene Asarfi-Lalji

error: Kopiëren mag niet!