Asis Gajadien: “Wijziging Wet op Staatsschuld lijkt onschuldig”

Assembleelid Asis Gajadien vindt dat de definitiewijziging van de Wet op de Staatsschuld niet zo onschuldig is zoals die door velen naar voren wordt gebracht. Volgens de parlementariër, lid van de commissie van rapporteurs, die deze wet heeft voorbereid, zijn er zaken die verduidelijkt moeten worden, alvorens zijn fractie mee kan gaan met de goedkeuring van dit wetsvoorstel. Binnen De Nationale Assemblee (DNA) is deze wet donderdagmiddag is behandeling genomen. Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat wanneer de regering aangeeft een internationale definitie voor de staatsschuld te willen hanteren, zij ook gelijk moet kunnen aangeven hoe zij bijbehorende zaken voortaan conform deze internationale regels kan aanpakken. De eerste opmerking volgens hem bij deze wijziging is dat genomen leningen nu, ongeacht het gebruik van het geld, rechtstreeks geboekt worden als staatsschuld. Volgens de nieuwe definitie zullen slechts gebruikte gelden uit schulden geboekt worden als staatsschuld.
“Als je garant staat voor bedrijven, wordt dat nu gelijk bij de ondertekening gerekend tot staatsschuld. In het nieuwe geval gaat dat geen schuld meer zijn.” Wat je volgens Gajadien kan krijgen, is dat voor alle bedrijven garant kan worden gestaan en de eerstvolgende regering geconfronteerd kan worden met staatsbedrijven die niet kunnen aflossen. De staatsschuld zal dan op rekening komen van de eerstvolgende regering en niet de huidige. Hij benadrukt dat hiermee duidelijk ruimte wordt gemaakt om schulden niet op papier te boeken en af te wentelen op opvolgers. Ook achterstallige betalingen waar de staat leveranciers niet kan betalen, moeten als schuld worden opgenomen. Volgens de nieuwe definitie wordt dat echter niet als schuld opgenomen. “Als je achterstallige betalingen hebt aan internationale organisaties, wordt deze ook niet opgenomen volgens de nieuwe definitie”, aldus Gajadien.
Huidige wet is bedoeld om toekomst samenleving te beschermen
Na de val van de regering Wijdenbosch in 2000 werd de huidige Wet op de Staatsschuld gemaakt om de samenleving te behoeden van soortgelijke taferelen in de toekomst. Gajadien benadrukt dat zaken niet zomaar veranderd moeten worden. “Wij moeten begrijpen waarom deze wet in 2002 tot stand is gebracht. Voor het jaar 2000 hebben wij gezien dat de Staat toen enorme schulden had, waardoor de Staat op gegeven moment verplicht was om regels te scheppen om te voorkomen dat men in de toekomst zoveel leningen neemt op de samenleving dat hun toekomst verpand wordt. Wij zullen zeker niet aan meewerken dat deze regering de bestaande garantiestellingen overboord gooit”, aldus de politicus.

Eventuele wijziging leningenplafond bekijken

Het huidige leningenplafond, dat gesteld is op 60% van het BBP, wordt niet gewijzigd. Volgens Gajadien is deze kwestie ook een vraagstuk, omdat Europa bijvoorbeeld een plafond van 60% kan hanteren, maar er zeker ook andere landen zijn die ook een veel lagere leningenplafond hebben. Daarnaast zijn er ook enkele landen die meer dan 100% hanteren. Deze landen kunnen volgens hem niet tot ontwikkeling komen. “Het is een maatstaf waar wij uiteindelijk voor moeten beslissen wat wij moeten doen. Ik denk dat het van belang is om je terugbetaalcapaciteit in kaart te brengen.” De parlementariër benadrukt dat een persoon geen geld gaat lenen als die minder verdient dan die uitgeeft. “Wij moeten niet domweg zeggen dat deze 60 of 50% wordt, terwijl wij dat niet terug kunnen betalen. Dit zal zeker kritisch worden begeleid”, aldus Gajadien.
Regering wil meer geld lenen
De reden voor de wijziging blijft volgens Gajadien het feit dat de regering meer ruimte wil hebben om gelden te gaan lenen. “De wet zegt dat je de laatste koers van het jaar ervoor moet hanteren. In dit geval zou je dan de koers moeten hanteren van december 2015, wanneer het BBP uitgegeven is.” Volgens de VHP’er werken wij met het BBP uit 2014, waardoor automatisch met de koers uit 2014 wordt gewerkt. Hij verwacht dat het BBP uit 2015 ergens in augustus van dit jaar zal uitkomen. Dan zal er gewerkt worden met de koers van SRD 4.04. Gajadien benadrukt dat dit ook een punt is dat gewijzigd dient te worden.
FR

error: Kopiëren mag niet!