Sport- en Jeugdzaken geïnteresseerd in Cubaanse sportdeskundigheid

Artikel bezoek Cubaanse ambassadeur.1Om sport in Suriname op een hoger niveau te brengen heeft de minister van Sport- en Jeugdzaken, Faizal Abdoelgafoer, afgelopen donderdag een ontmoeting gehad met de Cubaanse Ambassadeur in Suriname, Manuel Rubido Diaz. Een van de onderwerpen waarover er werd gesproken is om te kijken naar mogelijkheden hoe Suriname gebruik kan maken van de deskundigheid van Cuba op het gebied van sport. Suriname en Cuba hebben reeds een relatie met elkaar op sportgebied. Abdoelgafoer wilt hiermee de samenwerking met Cuba meer diepgang geven. “Wij zijn ervan overtuigd dat Cuba een belangrijke bijdrage kan leveren om sport in Suriname op hoger niveau te brengen”, zegt Abdoelgafoer.
Tijdens het gesprek heeft Abdoelgafoer aangegeven dat het ministerie vier prioriteitsgebieden heeft, namelijk maatschappelijk gebied, topsport, preventief gebied en langtermijn planning voor sport in Suriname. Er zullen programma’s worden ontwikkeld die jongeren in staat stellen om de herintreding te doen in de maatschappij op zowel onderwijs- als arbeidsgebied. Abdoelgafoer benadrukte dat het ministerie sport in Suriname op een hoger niveau wilt brengen met de beperkte financiële middelen. Hiervoor is er behoefte aan ondersteuning van Cuba aangezien zij sportdeskundigen op een hoog niveau hebben.
Ambassadeur Diaz gaf aan dat talentontwikkeling belangrijk is. In Cuba wordt op hoog niveau aandacht besteedt aan sporten. “Sport is een recht van een ieder”, zegt Diaz. Hij zegt ook dat er in Cuba voor elk sportonderdeel faciliteiten zijn en wordt er op hoog niveau getraind. Er is geen ministerie voor sport en jeugd in Cuba, maar wel organisaties om daarvoor beleid te maken. De ambassadeur gaf ook aan dat kort termijn resultaten op hoog niveau ook belangrijk zijn. “Om sport op een hoog niveau te brengen is de juiste training en faciliteit heel belangrijk”, benadrukt Diaz.
Ook ligt het in de bedoeling om trainers vanuit Cuba te laten halen en hun deskundigheid met Surinaamse sporters, deskundigen en andere betrokkenen te delen. De ambassadeur stelt de samenwerking met Suriname op prijs. Hij zal ook mogelijkheden bekijken voor capaciteitsversterking voor sport in Suriname en sportbeurzen in Cuba. Cuba heeft een sport universiteit.

error: Kopiëren mag niet!