Johan Cruijff overleden

Johan CruyffJohan Cruijff is vandaag op 68-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn familie overleden. Het bericht over de grootste Nederlandse voetballer aller tijden werd gemeld op zijn officiële twitteraccount. In oktober maakte Cruijff bekend dat bij hem longkanker was geconstateerd. In februari van dit jaar was de voormalige nummer 14 nog positief over zijn herstel. ,,Ik heb het gevoel dat ik met 2-0 voorsta in de eerste helft van een wedstrijd die nog niet is afgelopen. Ik weet zeker dat ik uiteindelijk zal winnen”, zei hij toen in een verklaring.
Toen bekend werd dat bij Cruijff kanker was geconstateerd, was Pep Guardiola, één van discipelen, een van de eersten die hem opzocht. Vanuit München vloog hij naar Barcelona en vandaar reed hij in een uur naar het buitenhuis dat Cruijff al sinds de jaren zeventig heeft aan de rand van het natuurpark Montseny. Daar bracht Cruijff de warmste maanden van het jaar door, veelal op de golfbaan van El Muntanyà. Daar kwam de familie bijeen, aan een grote tafel in de tuin.
Daar ook genoot Johan Cruijff intens van het leven na het voetbal, een leven waarvan hij niet verwachtte dat het zo leuk zou zijn. Ver weg van de eeuwige stress van de dug-out. Met pensioen ging hij niet; veel van zijn tijd en inzet stak hij in zijn Foundation, de opleidingen van zijn Cruyff Institute, de openingen van de Cruyff Courts in achterstandswijken. Af en toe daalde hij een van de twee bergen af – ook in Barcelona woont het gezin halverwege een heuvel, de Tibidabo – om Ajax of FC Barcelona van advies te dienen, en om daarna met andere bestuurders bij de clubs weer ruzie te krijgen.
De Cruijff van 1991, kort voordat hij een hartinfarct kreeg, was een kettingrokende voetbaltrainer die ondanks zijn flegmatieke houding niet aan de stress van het vak kon ontkomen. De Cruijff van 2016, vijfentwintig jaar later, was een ontspannen levensgenieter die zich niet meer zo druk maakte over alles. Hij leefde, zo zei hij, in ‘extra tijd’, die hem door de chrirurgen met bypasses was geschonken. En hij genoot van die tijd, elke dag, op zijn golfvakanties in Mauritius, in zijn pied-a-terre bij het Vondelpark maar vooral op zijn bergen in en bij Barcelona, zíjn Barcelona.

error: Kopiëren mag niet!