ACT tekent contract voor renovatie van traditionele klinieken

ACT tekent contract voor renovatie van traditionele kliniekenAmazone Conservation Team Suriname (ACT) heeft voor het project “Renovation of traditional clinics in Indigenous communities” een contract getekend ter ondersteuning en uitvoering van dit project, met de minister counsellor and deputy head of mission van de Japanse ambassade, Masatashi Sato. Volgens de finance & human resource manager van ACT, Audrey Berenstein, houdt dit project in dat de traditionele klinieken in het zuiden van Suriname namelijk Tepoe, Apetina en Sipaliwini gerenoveerd zullen worden. ACT werkt in het zuiden in deze dorpen met de traditionele klinieken waar de mensen naartoe gaan naast de Medische Zending. De klinieken zijn oud en aan renovatie toe, vandaar dat er een verzoek is ingediend aan de Japanse ambassade. Deze is goedgekeurd en gisteren was dus de ondertekening geweest van het contract. Nadat de middelen beschikbaar gesteld worden, zal ACT met dit project beginnen in april. Het gaat om drie klinieken in de drie dorpen en de werkzaamheden zullen ongeveer een jaar duren. Het totale bedrag dat de NGO heeft gehad voor dit project bedraagt ongeveer 88.000 US dollar.
“We gaan behalve voor renovatiewerkzaamheden de klinieken ook voorzien van koelkasten en waar er geen stroomvoorzieningen zijn, zullen ze ook voorzien worden van batterijen of zonnepanelen zodat de medicijnen die koel gehouden moeten worden, kunnen koelen. We zullen ook trainingen verzorgen op het gebied van hygiëne, waarbij de Medische Zending of BOG gevraagd zullen worden om hierin assistentie te verlenen.”
ACT is een NGO, een grass root organisatie, en werkt in de gemeenschappen. “Wij faciliteren wat er gebeurt in de community. Het zijn namelijk traditionele klinieken die dus gebruik maken van traditionele methoden om de mensen te helpen. De ernstige zaken worden verwezen naar de Medische Zending”, aldus Berenstein.
Jornell Vinkwolk, waarnemend voorzitter van het bestuur van ACT, gaf aan dat het merendeel van de klinieken dateren uit de vroege jaren ’90 en hebben ze een speciale plaats verdiend in de gemeenschap. De infrastructuur is nodig nadat er een daling van de patiënten geconstateerd werd in het aantal bezoeken. “We zullen de eerste stappen zetten in de richting van de heropleving van de klinieken. Zolang gemeenschappen geloven dat deze klinieken een cruciale rol spelen in het dorp, blijven we hen ondersteunen. Ik ben ervan overtuigd dat na 12 maanden we terug zullen kijken op een succesvolle afronding van de renovatie.”

error: Kopiëren mag niet!