Verenigng van Surinaamse Winkeliers: Waarom 10 merken pindakaas of sardines?

VSW levert bijdrage samenstelling nieuwe basisgoederen lijstVolgende week is de Vereniging van Surinaamse Winkeliers (VSW) uitgenodigd voor een gesprek met de minister van Handel en Industrie (HI) op het kabinet voor het leveren van een bijdrage bij de samenstelling van de nieuwe lijst van 60 basisgoederen. Ook de importeurs zullen hierbij aanwezig zijn. De Consumentenkring, ngo’s en buurtorganisaties zullen de behoefte aangeven. “Suriname is een importland en één van de duurste want we hebben de hoogste invoerrechten”, stelt de voorzitter van de VSW, Raymond Hasnoe. Hij kijkt positief aan tegen importbeperkingen.
“Waarom moeten we 10 merken pindakaas of sardines op de rekken hebben”, redeneert Hasnoe. Je moet als consument wel keus hebben, maar 3 merken zijn wat hem betreft al genoeg. Ook de importstop op tweedehandse auto’s ziet hij niet als een probleem. “Waarom moeten mensen een andere auto kopen als de auto die ze rijden nog in goede staat is.” Het á la dol importeren van allerlei producten, waarvan ook meerdere merken van hetzelfde product, legt volgens Hasnoe alleen maar meer druk op de valutamarkt. De consument heeft naar zijn mening teveel keus en is teveel verwend als het aankomt op het aanbod aan levensmiddelen. Met de koopkrachtdaling van de consument nu is het anderzijds ook wel zo dat omdat de consument minder koopt, de winkelier nu met zijn producten blijft zitten, waardoor de producten uiteindelijk vervallen en de winkeliers enorme verliezen lijden. Het brengt dan een kettingreactie teweeg, omdat de winkelier op zijn beurt dan ook niet meer koopt bij de importeur, waardoor de importeur ook komt vast te zitten met zijn product.
Hasnoe meent dat er momenteel veel inferieure producten op de markt zijn, waarvoor uiteindelijk geen plaats meer zal zijn bij importbeperkingen. De bonafide importeurs, die al 20 en 30 jaar op de markt zijn, zullen volgens hem nu meer kans krijgen om hun veelal betere producten te importeren. Er zijn volgens hem veel importeurs bijgekomen de afgelopen jaren die, om te kunnen concurreren, allerlei goedkope producten binnenhalen. De vervuilde markt is zich volgens Hasnoe zichzelf aan het verschonen. De bonafide handel zal blijven bestaan en de overigen zullen komen weg te vallen, stelt hij. “Het is goed als er een stukje ordening komt. Het is niet bedoeld om ondernemers onaangenaam te zijn. De ondernemers moeten ook tegen zichzelf beschermd worden. Als er al 10 supermarkten in elke straat zijn, hoeveel verkopen ze dan? Hoe betalen ze hun vaste lasten?”, aldus Hasnoe.

error: Kopiëren mag niet!