Maatregelen regering hebben voor Ravaksur status van voorstel

De maatregelen, gepresenteerd tijdens de laatstgehouden persconferentie door raadsadviseur Winston Lackin hebben voor de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) nog een status van voorstel. Over een deel van de maatregelen, de belastingmaatregelen, was de organisatie met de regering al in overleg. Er is nu een voorstel gedaan waar volgens Robby Berenstein, Ravaksur-woordvoerder, op zal worden gereageerd. “Met een aantal van de voorstellen zijn wij niet eens. Met een aantal zijn wij wel op lijn”, stelt Berenstein.
De vakbondsman wil vooralsnog niet concreet aangeven wat het standpunt van Ravaksur is. Dat zal in het weekend aan de regering worden gepresenteerd. Als er gesproken wordt over loonsverhoging moet er volgens Berenstein meer duidelijkheid in komen. Vanuit richting de overheid zal er in beginsel voor de ambtenaren een voorstel moeten worden gedaan. Wat de particulieren betreft, is de organisatie in onderhandeling met de individuele bedrijven. “Er was een voorstel gedaan voor SRD 100 per man voor de ambtenaren totdat er zicht is op een structurele loonsverhoging. Voor mij is nog niet eens duidelijk als die SRD 100 is geïmplementeerd. Nog minder is duidelijk wanneer men ruimte heeft om die structurele verhouding door te voeren. Belangrijk is dat al deze zaken onderdeel uitmaken van een totaal plan. Wat zijn de andere componenten van het plan? Je hebt de koers, werkgelegenheidsvraagstuk en ga zo maar door. Wij willen uiteindelijk een noodplan. De regering praat nu over bepaalde dingen, maar er is een aantal andere zaken waar wij nog over moeten praten”, zegt Berenstein.
Het ander deel van de maatregelen, de huurpenningen aangaande, heeft Ravaksur ook aangehoord. Daar heeft de organisatie een mening over en hoopt dat de nieuwe beleidsinzichten op dat gebied zullen werken. “Niet alleen huishuur is een probleem. De problematiek is de koers. De huishuurproblematiek maakt daar onderdeel van uit. Als mensen in de rij moeten staan om vreemde valuta te kopen, om huur te betalen, voeren ze een oneigenlijke druk op de valutamarkt”, aldus Berenstein. Zoals aangekondigd, zullen vanaf 1 mei 2016 vakantiegeld en bonussen tot SRD 4.000 onbelast worden uitgekeerd. De koerscompensatie stijgt van SRD 55 naar SRD 100. Kinderbijslag wordt SRD 50 en zal onbelast tot een maximum van vier kinderen worden uitbetaald. De heffingstoelage gaat van SRD 50 per maand naar SRD 100 per maand.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!