Dienstreis naar Zambia kost staat ongeveer USD 55.000

Front Dienstreis1
Front Dienstreis2
Front DienstreisAssembleelid Riad Nurmohamed is geen voorstander van dat DNA-leden, die geen enkele gezaghebbende functie en connecties hebben, op dure dienstreizen worden gestuurd. De reis van de leden Melvin Bouva, Rossellie Cotino en Dinotha Vorswijk naar een vergadering van de Interparlementaire Unie (IPU) in Lusaka, Zambia, heeft de staat ongeveer USD 55.000 gekost. De businessclass reizen naar Zambia voor de drie DNA-leden zouden alleen al een bedrag van USD 36.000 hebben gekost. In SRD komt dat neer op SRD 198.000 (USD 36.000 maal SRD 5.50). Wat daggelden betreft, komt dat ongeveer neer op een dagbedrag van USD 170 per persoon. Het niet vertrekken van Asis Gajadien en Carl Breeveld ziet Nurmohamed helemaal niet als een ramp. Nurmohamed benadrukt dat hij reeds lang besloten heeft niet deel uit te maken van dienstreizen, behalve als het echt topprioriteit geniet en zijn deskundigheid dringend nodig is. “Ik vind het gewoon verspilling van gelden. Zeker als het om rommelmensen zijn die gaan en helemaal geen status hebben. Het is gewoon een verlies van de reis.” Een voorbeeld volgens de hoogleraar is NDP-fractieleider André Misiekaba. Indien Misiekaba volgens hem afreist naar een belangrijke buitenlandse meeting, is het een verlies van de reis. “Het zijn gewoon de verkeerde personen, omdat niemand zaken met jouw gaat willen doen.” Het parlement beslist volgens hem wie op dienstreis mag gaan en zijn er per vergadering besluiten hoeveel mensen op dienstreis mogen gaan. Het interesseert personen niet wat de kosten zijn. Volgens de parlementariër worden alle administratieve zaken na het besluit van DNA doorgeschoven naar de griffier. Deze zorgt ervoor dat leden, zodra alle hotelboekingen en reiskosten in orde zijn gemaakt, over hun daggelden kunnen beschikken. “Als je naar de noordpool moet, dan wordt dat geregeld. Ticket- en hotelkosten zijn dus niet vooraf bekend. De rest wel”, aldus de politicus. Daarnaast maken de leden ook aanspraak op USD 2.000 aan uitrustingskosten.
Businessclass reizen
De politicus benadrukt dat er wel standaarden zijn voor reiskosten. Een van deze is dat alle leden businessclass reizen en dat vergoedingen vele malen hoger zijn. “Als je al deze zaken optelt, kom je dan inderdaad op zo een hoog bedrag”, stelt Nurmohamed. Ook een substituut griffier van DNA zou met de delegatie zijn meegereisd naar Lusaka. De totale reiskosten voor de griffier zouden ca. USD 8.000 zijn.
Niets mis met belangrijke dienstreizen
Er is volgens Nurmohamed niets mis met belangrijke dienstreizen. Volgens de VHP’er heeft de economische situatie in het land dusdanige vormen aangenomen, dat parlementariërs individueel zelf even moeten nadenken of hun participatie aan deze vergaderingen nodig is of niet. Nurmohamed benadrukt dat DNA uitdrukkelijk heeft beslist welke vergaderingen zeker bijgewoond zullen worden. “IPU is belangrijk, omdat alle parlementen daar bijeen komen.” Ook het feit dat sterke leden fondsen voor Suriname kunnen binnenhalen is belangrijk, omdat alle donoren van de wereld op zo een IPU-vergadering aanwezig zijn.
FR

error: Kopiëren mag niet!