Actiegroep BBS voert sitdown-actie

Frontfoto 1Ontevreden leden van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) hebben onlangs een actiegroep in het leven geroepen, die gisteren heeft gemeend een sitdown-actie te voeren. De ontevredenheid van de leden van de organisatie is niet alleen jegens de stiefmoederlijke behandeling die men krijgt als organisatie zelf, maar ook jegens de voorzitter van de bond, die volgens de leden niet opkomt voor hun belangen. Volgens bondsvoorzitter John Seedorf is de actie een opgezette zaak van diensthoofd Stanley Blokland. Deze geeft aan de andere kant aan er niets van af te weten.
De sitdown-actie werd gehouden om aandacht te vragen voor de bezoldigingen en onderbezetting van de BBS’ers. “Wij zijn onderbetaald”, zegt een BBS’er aan Dagblad Suriname. De actiegroep heeft het bestuur van de bond benaderd. De voorzitter is volgens de BBS’ers op de hoogte gesteld, maar kon vanwege persoonlijke redenen niet aanwezig zijn. “De doorsnee BBS’er is gezien de salariëring afhankelijk van overuren. Met de huidige economische omstandigheden kunnen de leden van het korps het hooft moeilijk boven water houden”, zegt een bezorgde BBS’er.
“De voorzitter van de bond heeft zich maar één keer hier vertoond. Wij van de laatste lichting kennen de voorzitter van de bond niet. Wij weten dus niet bij wie wij moeten zijn om onze klachten te deponeren. Het is de taak van de voorzitter om op te komen en hij is vandaag weer niet aanwezig. Als hij vindt dat hij niet kan functioneren als voorzitter, moet hij ruimte vrij maken zodat iemand anders kan overnemen”, zegt een andere BBS’er.
“Mensen moeten geen drogredenen zoeken. Mensen moeten mij ook niet proberen in een situatie te brengen dat onterecht is. Mensen moeten ook eerlijk zijn”, stelt bondsvoorzitter Seedorf. Frequentie op de werkvloer is er niet elke dag. Seedorf geeft toe dat hij niet elke dag aanwezig is. Zodra men hem nodig heeft, is hij wel daar, dus het bevreemdt hem als men dit zegt. “Wanneer mensen voor persoonlijke belangen anderen aanzetten, dan gaan de mensen mij niet vinden. Waarom was Blokland niet daar? Het is een opgezette zaak door Blokland. Hij heeft een paar van de jongens aangezet, omdat die meedelen met de dingen die hij doet”, stelt Seedorf.
Diensthoofd Stanley Blokland gevraagd om een reactie op hetgeen Seedorf aanhaalt, geeft aan dat hij geen scenarioschrijver is. “Is het een opgezette zaak dat de bondsvoorzitter de nieuwe minister nooit gesproken heeft? Is dat door mij opgezet? Ik ben geen scenarioschrijver”, zegt Blokland. Volgens Seedorf zien mensen hun positie verdwijnen, aangezien de minister duidelijk heeft gezegd dat er een nieuwe leiding komt. “Mensen die tegen Blokland leunen, zien hun positie dus verdwijnen. Men moet weten dat ik niet achter een situatie ga staan, waarvan een groep handelingen pleegt, waar een bedrijf in een bedrijf wordt gedraaid. Ik ondersteun niet dat men goudconcessies gaat beschermen, betaald wordt en daarna overuren boekt vanuit de begroting van de organisatie. If na dati, dan mi ne kong”, stelt Seedorf. Volgens Seedorf is aan de BBS’ers al een aantal keren gevraagd om zichzelf te scholen. “De organisatie kent geen enkele officier. Alle officieren zijn met pensioen. Niemand probeert de draad daar op te pakken. De opleidingen zijn helemaal teniet gedaan. Aan de andere kant worden mensen in de organisatie die wat verstand hebben, gemuteerd en aan een kant gezet. Als de BBS’ers ondersteuning willen hebben, moeten zij met mij komen praten”, zegt Seedorf. De bondsvoorman vraagt bij deze de minister om zoals vorig jaar aangegeven, de leiding van de organisatie zo snel als mogelijk te vervangen.
Blokland zegt in reactie dat hij niet weet met welke problemen de BBS’ers zitten. “Niemand heeft mij gesproken. Als iemand mij wat vertelt, dan weet ik waarmee ze zitten. Ik zit hier en dingen zijn gebeurd. Wij zijn verrast”, stelt het diensthoofd. Blokland geeft ook direct aan dat hij afwezig was, omdat er al 3 weken lopende afspraken waren met de minister van Justitie en Politie voor een vergadering.
De mensen die gehoor gaven aan de oproep van de actiegroep hebben hun posten onbeheerd achtergelaten. De BBS beveiligt ook de gelden van de afdeling Behoeftigen en Bejaardenzorg (BBZ) en de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV). Daar werd er wel dispensatie voor verleend, door de beveiliging te garanderen. Volgens Blokland worden er maatregelen getroffen tegen de BBS’ers die niet aan het werk of op hun posten waren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!