Belang Staatsolie wordt bij uitvoering PetroCaribe steeds in acht genomen

Het belang van Staatsolie zal steeds in acht worden genomen bij de uitvoering van de PetroCaribe deal. Dit zei minister Nirmala Badrising van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). Volgens de bewindsvrouw ligt vanwege het internationale karakter hiervan de algemene coördinatie alsnog bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Inzake een eventuele aanpassing hiervan kan zij slechts aangeven dat deze kwestie in bespreking is bij regeringsautoriteiten. De technische afdeling ligt in handen van een presidentiële PetroCaribe steering comité, welke ondersteund wordt door vertegenwoordigers van het kabinet van de president, de ministeries van Financiën, NH en LVV, alsmede de Centrale Bank van Suriname en Staatsolie. De regering is het volgens de bewindsvrouw eens dat indien de PetroCaribe-overeenkomst en de PetroCaribe deal goed wordt uitgevoerd er wel voordelen te halen zijn voor Suriname. Deze liggen in de relatief lage pompprijzen van olie, gunstige prijsvoorwaarden voor de importeur van de olie en de mogelijkheid om goederen en of diensten te kunnen exporteren.
Joint venture PDVSA nog niet operationeel
De bewindsvrouw ging ook in op de betrokkenheid van PDVSA in Suriname. Volgens Badrising gaat het om PDV Suriname NV, opgericht op 20 februari 2015. Het betreft in deze een jointventure tussen Suriname via Surfuel NV en Venezuela PDV Caribe, welke een dochteronderneming is van PDVSA. Het gaat in deze om een jointventure die nog niet operationeel is. Het ligt in de bedoeling dat deze jointventure de olie-inkopen in Venezuela zal doen en dat Staatsolie verantwoordelijk zal zijn voor de logistieke en lokale distributie. Het belang van Staatsolie wordt bij de uitvoering van PetroCaribe steeds in acht genomen. De minister benadrukte dat de toekomstperspectieven in de samenwerking met Venezuela goed uitzien.
PetroCaribe resultaten komen maar niet van de grond
In PetroCaribe-verband exporteert Venezuela 100.000 barrels olie per dag in ruil voor goederen en voedsel. Behalve olie wordt ook ureum afgenomen uit Venezuela. Voor ureum wordt wel direct afgerekend. Tot nu toe zijn er geen andere projecten binnen de PetroCaribe-overeenkomst uitgevoerd in Suriname. Een poging om 30.000 ton padie eerder in 2015 te verschepen, heeft na de eerste lading van 1.100 ton schipbreuk geleden. Door de vertraging in de uitvoering van de export zitten de opslagruimten van de rijstverwerkers vol met padie uit de vorige oogst, terwijl er steeds geen ruimte is voor de nieuwe oogst. De boeren zitten als gevolg van deze situatie zwaar in de problemen. Ze krijgen een minimale opkoopprijs van SRD 28 voor een baal natte padie, terwijl ook de toegezegde tegemoetkoming vanuit de regering uitblijft. De kostprijs van de padie ligt tussen de SRD 55 en SRD 60 per baal. Ook andere projecten die gefinancierd zouden moeten worden binnen de PetroCaribe-overeenkomst komen niet van de grond. De projectdossiers liggen er, maar het geld komt maar niet los uit het fonds. Venezuela zelf zit aan de grond en kampt met een torenhoge inflatie door de kelderende olieprijzen. Het land ziet zich geplaatst voor enorme tekorten van basisgoederen en een tekort aan kapitaal.
FR

error: Kopiëren mag niet!