Wim Bajnath verwacht lagere prijzen voor groente komende periode

Wim Bajnath verwacht lagere prijzen voor groenten de komende periode  2
Fronttekst 1 GroenteVergeleken met oktober –november van het vorig jaar zijn de prijzen van groente op de markten iets hoger. De voorspelling was dat de kleine regentijd ertoe zou leiden dat de prijzen zouden dalen, maar de aanhoudende weersomstandigheden doen het omgekeerde blijken. In de maand januari, waar in normale gevallen de kleine regentijd heerst, was het vrij droog. Dit leidde tot schaarste en vervolgens stijging van de prijzen van bepaalde groentesoorten, zoals tomaat, bloemkool en boulanger. Gisteren zag het weer er anders dan droog uit. Volgens Wim Bajnath, voorzitter van Landbouwcoöperatie Kwatta, zal, indien dit weer aanhoudt, de consument zo meteen minder betalen voor groente. De prijs van groente is inherent aan vraag en aanbod. Hiervan uitgaande zou er volgens Bajnath helemaal niet moeten worden gesproken over een link met de economische situatie in het land. Als de boer ziet dat hij niet eens het arbeidsloon kan halen uit de oogst, zal de hij zijn groenten te velde laten.
‘Mensen brengen deze situatie in de politieke sfeer. Eenmaal het al niet goed gaat, plaatst men het in de schoenen van de regering. Maar we moeten eens eerlijk tegen over elkaar zijn. In augustus-september was groente verschrikkelijk duur. Toen had de devaluatie nog niet plaats gevonden”, zegt Bajnath. De munt heeft een bepaalde waarde. ‘Als de boer plant tegen de tijd dat de US$ bijvoorbeeld SRD 3.50 was, en de dollar op een bepaald moment SRD 5 is, kijkt men of het lonend is om te oogsten als er een overaanbod is. Het kan zijn dat men het minimum optrekt naar een hoger niveau. Wat men vroeger voor SRD 3,50 lonend vond, zal tegenwoordig voor SRD 5 niet lonend zijn. Dit zijn de enige dingen waar de boer rekening mee zal houden. Voor de rest heeft het allemaal te maken met vraag en aanbod’, aldus Bajnath.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!