China wil industriële stad in Suriname opzetten

ChineseWat de handelssamenwerking met het Republiek China betreft zijn er twee aspecten die een rol spelen. Ten eerste zal men over overeenkomsten praten, waarna Suriname meer investeringen uit China kan verwachten. Het tweede aspect is de betrokkenheid van de private sector. Niet alleen de overheid maar ook de private sector kan samenwerkingen aangaan met China. “Wij zijn van plan een industriële stad in Suriname op te zetten. Hierover is er al gesproken met de overheid. De ontwikkeling van de projecten is in volle gang”, zegt de ambassadeur van China in Suriname, Yang Zigang. Zigang ziet voldoende hoop voor Suriname en de ontwikkelingen in het land. Er zijn verschillende aspecten in de relatie tussen beide overheden. Die relatie zal volgens de ambassadeur verder worden versterkt. Dit zei de ambassadeur onlangs tijdens een persconferentie, gehouden in verband met de voorbereidingen richting het Chinees Nieuwjaar. In veel internationale situaties hebben Suriname en China hetzelfde standpunt. Zoals in zaken over de veiligheidsraad (hervorming in de Verenigde Naties), klimaatsverandering en ook armoede bestrijding.
Dit jaar heeft China volgens de ambassadeur veel geschonken aan Suriname en er zijn veel meer schenkingen, zoals landbouw, militaire en ICT-equipment onderweg. Er zijn verschillende projecten die in volle gang zijn, namelijk het Wanica Ziekenhuis, honderd huisvestingen te Sophia’ s Lust, een gemeenschapscenter en het beveiligingssysteem van het verkeer in de binnenstad van Paramaribo. “De roep is wederzijds. Wij hebben Suriname geholpen en Suriname heeft ons ook ondersteund”, zegt de ambassadeur. Vorig jaar is er een trainingsproject geïnitieerd voor landbouwontwikkeling in Suriname. Er zijn ook ongeveer 80 trainingsprogramma’s aangeboden aan Suriname, op gebieden als politie, militaire en sociale integratie. Ook worden er onderwijsbeurzen aangeboden aan studenten van Suriname.
Toekomst
Suriname is een multi-etnisch land met, volgens Zigang, vreedzame en vriendelijke mensen.
De economische Situatie in Suriname zal moeilijk zijn. Het is volgens de ambassadeur desondanks niet een probleem van één land, maar een wereldwijd probleem. “Over de situatie heb ik zoals andere bestuursambtenaren dezelfde mening. Ik geloof dat door goede inspanningen van de Surinaamse overheid en het volk, Suriname de moeilijke tijden zal overbruggen. Ook China wil Suriname ondersteunen in de overwinning van de moeilijkheden”, zegt Zigang.
In dit verband wenst de ambassadeur in de toekomst veel samenwerking op het gebied van landbouwontwikkeling. China wil goede producten en technologie aan Suriname aanbieden. Het land wil ook meer importen uit Suriname hebben. Suriname heeft ook veel goede producten, die China niet heeft. Ook wil China bedrijven in Suriname vestigen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!