Bouterse vermoedt misinterpretatie in beschuldigingen richting Rusland

Bouterse vermoedt verschil interpretatie in beschuldigingen richting RuslandPresident Desi Boutere vermoedt dat er een verschil van interpretatie is geweest in de beschuldiging van Financiënminister Gilmore Hoefdraad richting zijn voorganger Andojo Rusland, nu minister van TCT. Hoefdraad benadrukte eerder op een persconferentie dat Rusland hem eind 2013 op aanvraag had aangegeven dat de staat slechts SRD 300 miljoen aan achterstallige betalingen had. Hij schrok echter toen hij op 13 augustus 2015 het roer op het ministerie overnam, omdat het bedrag uiteindelijk SRD 1.4 miljard bleek te zijn. Ook waren er miljarden aan achterstanden voor de staat. Dit alles zorgde ervoor dat de staatsschuld nu op SRD 8.3 miljard, ongeveer 58,3% van het Bruto Binnenlands Product (BBP), zit. Het bedrag is volgens hem nog volledig binnen de grenzen van de wet. “Ik heb nooit vanaf januari 2014 echte cijfers vanuit Financiën gehad. Als je verkeerde cijfers krijgt voorgeschoteld, moet de gemeenschap de schuldige zoeken waar die is. Het is dus totaal onterecht dat ik dagelijks gecriminaliseerd wordt om iets dat ik niet heb gedaan”, aldus de bewindsman. Bouterse benadrukte vrijdag op vragen van Dagblad Suriname dat het in deze gaat om een kwestie waarbij Rusland cijfers over openstaande reçu’s had gesproken, terwijl Hoefdraad recent heeft gesproken over achterstallige betalingen en buitenlandse schulden. “Beide verklaringen moeten bij elkaar gebracht worden, zodat uiteindelijk aan de gemeenschap gezegd kan worden wat er precies is gebeurd. Beide ministers zouden zo snel als mogelijk bij elkaar komen, want als beide mensen het uitleggen, kunnen beiden op hun manier gelijk hebben”, aldus de president.
Lange gesprekken gevoerd om fouten recht te trekken
Volgens de president zijn in de afgelopen periode lange gesprekken gevoerd om de problemen binnen de coalitie en regering recht te trekken. Afgesproken is dat de coalitie onder leiding van Andre Misiekaba en Amzad Abdoel mee zal moeten werken om het goede beleid van Hoefdraad uit te kunnen stippelen. Hij als staatshoofd heeft zich ingemengd en zijn er tijdens de gesprekken zelf harde woorden tussen Hoefdraad en de coalitieparlementariërs gevallen. “Er wordt eraan gewerkt om de plooien glad te strijken, omdat wij ons allen van bewust zijn dat wij een crisis in het land niet kunnen oplossen als wij zelf een crisis in de partij hebben”, aldus de president.
Wereldrecessie reden probleem in economie
Bouterse blijft erbij dat de wereldrecessie de reden is dat Suriname met grote financiële problemen zit. Verwijzend naar grote landen als Brazilie, Argentinie en Saoedi Arabie zei het staatshoofd dat wij dit zeker met gezamenlijke inspanningen zullen overbruggen.
FR

error: Kopiëren mag niet!