Suriname kan mogelijk graantje meepikken bij rijsttekort Belize

Belize kan niet altijd optimaal rijst produceren om zijn bevolking te voorzien. Door aanhoudende regens kan men niet volledig inzaaien, waardoor er een tekort ontstaat in de rijstvoorziening. In 2014 was dat al het geval, toen werd rijst geïmporteerd uit Caricompartner Guyana. Belize is nu van plan zekerheid te hebben om eventuele tekorten in de toekomst op te kunnen vangen. Daarom vertoefde onlangs de vice-premier Gaspar Vega en directeur van het ministerie van Landbouw, Jose Alpuche in Guyana voor een bespreking met de vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken van Guyana, alsook de voorzitter van de Guyana Rijstontwikkelingsraad. Echter, tot een overeenkomst zijn ze niet gekomen.
Belize kon ook rijst uit Mexico betrekken, die relatief dichterbij dit land ligt. Maar doordat Belize en Guyana Caricomlanden zijn, kan Belize invoerrechtenvrij importeren uit ons westerbuurland. Maar volgens Sergio Garcia, een internationale consultant uit Belize, kan volgens de overeenkomst van de Caricom Gemeenschappelijke Markt, geen bilaterale overeenkomst met Guyana gesloten worden, omdat ook Suriname een rijstproducerend land is. Volgens de regels moet Belize bij de Council for Trade & Economic Development van de Caricom aankloppen, waarna de rijstbehoefte samen door Guyana en Suriname geleverd moet worden.
Volgens de landbouwdirecteur van Belize zal de rijst sowieso uit de Caricom betrokken worden. ‘En dat er een mogelijkheid is dat de rijst uit Suriname kan komen, maar het is meer dan waarschijnlijk dat Guyana de leverancier wordt’, zegt Alpuche. Hij heeft aan dat de hoeveelheid te importeren rijst afhangt van het tekort, maar daarnaast moet er ook een risico-analyse gemaakt worden door de Belize Agrarische Gezondheidsdienst (Baha). Deze zal onder andere het gebruik van pesticiden in Guyana in kaart brengen. Eenmaal Baha de zaak goedgekeurd heeft, mag er vrij geëxporteerd worden naar Belize. De keuring kan minimaal 3 maanden, maximaal een jaar duren.
In december 2015 had een zakenman uit Belize, Jitendra Chawla, rijst geimporteerd uit Guyana, om deze goedkoper dan de lokale producenten te verkopen. Echter, de autoriteiten in Belize gaven de lading niet vrij om te verkopen. Chawla spande een rechtszaak aan tegen de staat Belize, maar de rechter wees zijn vordering af. Chawla had namelijk geen certificaat van Baha.

error: Kopiëren mag niet!