De Moederbond-voorzitter: ‘President heeft ons gekend en gehoord’

AVVS viert 65 jarig bestaan met driedaagse conferentie 2
AVVS viert 65 jarig bestaan met driedaagse conferentie 1Het Algemeen Verbond van Vakverenigingen in Suriname ‘De Moederbond” vierde gisterenhaar 65ste bestaansjaar. Deze mijlpaal wordt gevierd middels een driedaagse conferentie, met als thema ‘Suriname 3.0. Een Wetenschappelijke visie die leidt tot een planmatige aanpak en een duurzame ontwikkeling’. Errol Snijders, voorzitter van De Moederbond, is ervan overtuigd dat er na de conferentie een goed product op tafel zal worden gelegd. De resultaten zullen in boekvorm aan de president worden overhandigd. Wat maakt nou het verschil met alles wat er al eerder is gezegd en gedaan in het kader van de ontwikkeling van Suriname. Ons land heeft tal van conferenties gehad, waar in de meeste gevallen zijn de einddocumenten in de lade van beleidmakers van het land beland.
Het verschil volgens Snijders is vorig jaar begonnen, waarbij de president de vakbeweging heeft gehoord en gekend. Dat is volgens hem een begin. “Dit hebben wij in geen jaren meegemaakt. Je kunt er een hele hoop dingen over zeggen, maar de president heeft ons gehoord. De inleiders komen uit verschillende hoeken. We hebben de inleiders duidelijk geïnstrueerd dat bij De Moederbond niemand wil weten wie de schuldige is. Dat is het verschil van onze conferentie met anderen. Wij gaan niemand beschuldigen. We zullen praten over bijvoorbeeld de mogelijkheden om toch profijt te kunnen halen uit olie en landbouw. Wij hebben niet zomaar mensen laten halen. We hebben belastingdeskundigen, monetaire economen, deskundigen op het agrarisch gebied, visserij, mijnbouw etc.”, zei Snijders. Deze conferentie is niet bedoeld om personen te bespreken, maar overstijgend bezig te zijn. De verschillende deskundigen zullen vanuit hun vakgebied in discussie treden met de verschillende panelleden en het publiek. “Wanneer wij de president het boekwerk zullen aanbieden, zullen wij op zijn nek zitten en zwaaien met het boek”, zegt Snijders.
Volgens Ravaksur-woordvoerder Robby Berenstein is er ondanks het 65-jarig bestaan en de waardige bijdrage van De Moederbond nog veel te doen. “Werkers zijn gebaat bij ‘samen zijn wij sterk’. Daar heeft De Moederbond een belangrijke bijdrage bij geleverd. Onze positie als vakbeweging wordt gedomineerd door de situatie van de economie, maar de economie is er om de mensen te dienen. Mensen moeten niet leven om te kunnen voldoen aan mathematische economische modellen. Die modellen moeten zich ontwikkelen naar de behoefte van de mens”, stelt Berenstein. Hierbij is duurzame ontwikkeling op de arbeidsmarkt zeker een aandachtspunt waar er aan gewerkt moet worden.
Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Fabrikanten, benadrukte de samenwerking tussen de vakbeweging en het bedrijfsleven. De conferentie werd geopend door de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Simons. De titel van de conferentie, ‘Suriname 3.0’, heeft te maken met de benadering die 3 componenten heeft in de sociale, politieke en economische ordening.
De conferentie duurt tot 22 januari.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!