President Bouterse verzoekt Simons DNA-vergadering aan te houden

President Desi Bouterse heeft De Nationale Assemblee (DNA) verzocht om de tweede ronde van de begrotingsbehandeling voor deze week aan te houden. Dit bevestigt assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons tegenover Dagblad Suriname. Volgens Geerlings-Simons heeft het staatshoofd het verzoek maandag officieel gedaan, terwijl het de bedoeling was om aanstaande donderdag reeds een aanvang te maken met de DNA-vergaderingen voor 2016. “Ik wil wel graag op de afgesproken tijd eindigen. Dat is dan op vrijdag 29 januari”, stelt de voorzitter. De politica ontkent dat de kwestie van de teruggeroepen assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan een rol heeft gespeeld bij de beslissing om de vergadering uit te schrijven, omdat het parlement op zich ook bezig is met het vraagstuk van de verhoudingen. Vooralsnog mogen beide leden uitkijken naar een convocatie voor de eerstvolgende DNA-vergadering. Assembleeleden verwachten dat de vergadering komende week wordt uitgeschreven.
Sapoen en Chitan moeten bij wet geconvoceerd worden
“DNA dient volgens de kiesregeling te worden gemeld dat leden formeel zijn afgetreden, teruggeroepen of juist zijn geroepen om toe te treden. Zolang dat niet is gebeurd, kan er in elk geval geen verandering komen in de convocaties.” Volgens Geerlings-Simons is er hiernaast ook een besluit van het parlement dat, zoals tot nu toe in alle gevallen is gedaan, op de uitspraak van de rechter wordt gewacht in de zaak tussen de leden en hun politieke partij ten aanzien van de terugroeping, om correct te kunnen handelen. “We zijn bezig met het vraagstuk van de verhoudingen. Zodra duidelijkheid is over hoe ons democratisch systeem het beste in stand kan worden gehouden en steeds beter kan gaan functioneren, kunnen we daar beter op in gaan. Het is een vraagstuk apart”, aldus de DNA-voorzitter. Bestuurskundige August Boldewijn ook aangegeven dat er niets mis is met het convoceren van Sapoen en Chitan. “In dit stadium waar de twee nieuwe assembleeleden Barkat Mohab Ali van de VHP in Wanica en Prim Sardjoe van de NPS in Saramacca, die doorschuiven op de plek van de twee teruggeroepen leden Sapoen en Chitan, nog niet bewilligd hebben, bestaat er totaal geen reden voor de DNA-voorzitter om Sapoen en Chitan niet te convoceren”, stelt Boldewijn. Hij legt er de nadruk op dat na bewilliging van de nieuwe DNA-leden, de voorzitter van het parlement de twee teruggeroepen leden kan bedanken voor hun bijdrage geleverd aan het parlement. Het CHS moet de parlementsvoorzitter mededelen dat Sapoen en Chitan teruggeroepen zijn en dat op hun plaats twee andere leden hebben bewilligd. Hierna moet de parlementsvoorzitter de convocaties aan het adres van Sapoen en Chitan stopzetten.
Regen van rechtzaken
De overheid heeft de goedkeuring van de begrotingen nodig om autorisaties voor bepaalde betalingen te kunnen verrichten. De meningen over het wel of niet uitnodigen van Chitan en Sapoen, die door de Perjajah Luhur (PL) zijn teruggeroepen, zijn verdeeld. Fractieleiders hebben hun mening meerdere malen kenbaar gemaakt. Oppositieparlementariërs dreigen Geerlings-Simons voor de groene tafel te slepen, indien zij de convocaties inderdaad voor de twee overlopers stuurt. Ondertussen regent het van rechtszaken in deze kwestie. PL, VHP, NPS en de belanghebbenden Barkat Mohabali en Prim Sardjoe hebben een kort geding aanhangig gemaakt tegen instanties die een rol vervullen in de terugroeping. Voorzitter Eugene Merkus en alle twaalf leden van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) worden naar de groene tafel gesleept. Behalve tegen de leden van het CHS, is ook tegen de voorzitter van Hoofdstembureau Saramacca en Wanica, respectievelijk Laksmienarain Doebay en Roline Samsoedien, een kort geding aanhangig gemaakt.
FR

error: Kopiëren mag niet!