Bestuursambtenaren onderricht in Zika-virus

De bestuursambtenaren van het commissariaat van Paramaribo Noord-Oost werden gisteren onderricht in het reilen en zeilen rond het Zika-virus. De groep ambtenaren is bij het uitbreken van de Chikungunya-epidemie ook op dezelfde wijze getraind. De mensen worden dus niet onderricht in het uitvoeren van de werkzaamheden, gezien zij al weten hoe zaken aan te pakken, maar krijgen detailinformatie over het virus en de gevolgen van besmetting. Na de training zijn de bestuursambtenaren het veld ingetrokken om samen met de milieu-inspecteurs in de diverse ressorten de bevolking voor te lichten. De voorlichting zal gericht zijn op het wijzen van de gevaren van het virus, waarbij men aangemaand wordt om de omgeving schoon te houden.
De doorsnee burger heeft al ervaringen opgedaan met de Chikungunya-epidemie. De besmetting door het virus geschiedt ook door een muskiet. “Is het geen kwalijke zaak dat men niet uit de ervaringen heeft geleerd en de bestuursambtenaren in beginsel, voor hetzelfde werk weer het veld in moeten?” Maikel Wormer, secretaris van het commissariaat Paramaribo Noord-Oost, in de functie van hoofd van de Milieu- en Gezondheidsdienst, ziet graag meer verantwoordelijkheidsbesef bij de burgers. “Wij vinden dat een ieder voor zijn eigen gezondheid moet zorgen. Dit kan ook door de woonomgeving schoon te houden. De bevolking heeft dus ook een eigen verantwoordelijkheid. Wij hebben waarschijnlijk geen lering getrokken uit de ervaringen met Chikungunya, anders had dit virus zich niet gemanifesteerd. Het kan dus nóg een waarschuwing zijn voor de bevolking om eens een keer dat verantwoordelijkheidsbesef te hebben”, zegt Wormer.
Volgens Wormer zouden ter behoud van het bewustzijn, indien die er komt, wat strengere maatregelen kunnen worden getroffen tegen het vervuilen van het milieu. “Er zijn nu boetes van SRD 2,50. Die boetes moeten worden verhoogd, zodat mensen het diep in hun zak voelen, om daarmee nog meer bewustwording op gang te brengen. Ook moet de overheid, met name BOG, met meer voorlichting komen”, aldus Wormer. Er komt geen volledige clean-up-actie, zoals dat bij het uitbreken van de Chikungunya-epidemie gebeurde. Daar heeft de staat geen geld voor. Een vaccin voor het virus is gewenst, maar aan de andere kant moet er ook worden gewerkt aan ons milieu. ‘Het hebben van een vaccin kan de mogelijkheid tot het realiseren van gezonde leefomgevingen verstoren.’
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!