Mahinder Jogi: ‘Parmessar heeft al die tijd slechts lippendienst bewezen’

‘Rabin Parmessar, parlementariër en nieuwbakken algemeen directeur van de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS), heeft al die tijd slechts lippendiensten bewezen door onregelmatigheden van parastatale bedrijven binnen De Nationale Assemblee (DNA) te bespreken. Die mooie woorden van hem zijn dus nooit uit zijn hart gekomen.’ Dit stelt assembleelid Mahinder Jogi tegenover Dagblad Suriname. Bij de EBS zal Parmessar SRD 35.000 bruto per maand ontvangen, terwijl Marlon Oosterling een bedrag van SRD 25.000 per maand bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) mag toucheren. Beide heren maken aanspraak op 15 maanden salaris. ‘Wat ga je nog meer uitvoeren dat je SRD 35.000 moet krijgen? Wat ga je nog meer doen dat je 15 maanden salaris moet krijgen?’ Jogi vindt dat dit geen voorbeeld is die de regering geeft, maar ook tegelijkertijd geen goed voorbeeld is dat de desbetreffende mensen in kwestie zelf geven door deze beloning te accepteren. ‘Dan zie je dat deze mensen al die tijd niet met het hart hebben gesproken, maar slechts lippendiensten hebben bewezen. Ik vind dat dit teveel is. Laten wij zeker in tijd van crisis heel serieus hiernaar kijken.’ De parlementariër vindt dat de regering simpelweg een besluit had kunnen nemen om minder aan zowel Parmessar als Oosterling uit te keren. Hij denkt echt niet dat ‘deze heren dood zullen gaan van de honger als zij wat SRD’tjes inleveren’. ‘Je bent Surinamer, je houdt van je land, je land is in problemen, dus lever een beetje in’, aldus de parlementariër.

NDP-fractie was uiteindelijk hypocriet bezig

Volgens Jogi was de coalitie in het parlement en met name de NDP-fractie al die tijd hypocriet bezig door dit soort zaken over staatsbedrijven te bespreken. ‘Wij hebben al die tijd kritiek op zulke zaken geleverd. Ook NDP-fractieleider André Misiekaba heeft al 10 tot 15 jaren lang moeite met de hoge salarissen, die mensen ontvangen bij parastatalen. Misiekaba heeft zijn mond echter niet opengemaakt toen de toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname, Gilmore Hoefdraad, SRD 80.000 per maand zou gaan verdienen, toen Antoine Brahim als directeur van het Academisch Ziekenhuis SRD 65.000 zou gaan verdienen. Nu zie je die mensen als Parmessar, die zelf een paar weken geleden kritiek heeft geleverd op dit soort zaken, in aanmerking komen voor riante salarissen. Wij kunnen in feite geen touw meer aan vastknopen. De valutawisselkoers is op hol geslagen en terwijl de regering een crisisbeleid zou moeten voeren, de tering naar de nering zou moeten zetten en hoop zou moeten geven, zien wij dat de leiding van de regering zwijgt in alle talen. Alsof dat niet genoeg is, zien wij nu dat salarissen worden voorgesteld, besproken en afgesproken van mensen die directieleden van parastatale bedrijven gaan worden. Waar is de mond van Misiekaba nu?’, stelt jogi.

Liever bonus op basis van goed geleverde prestaties

Jogi stelt dat dit slechts het begin is, aangezien straks nog de lijn wordt doorgetrokken met de nieuwe directeur van de SLM, Telesur en Grassalco. Alles opgeteld laat een fors bedrag zien. Gezien de financiële malaise in het land, moet dat volgens hem niet de trend zijn. ‘Als wij een heel jaar lang geen black-out krijgen, een ieder van energie kunnen voorzien, de bedragen betaalbaar gemaakt kunnen worden, kan je voor mijn part Parmessar aan het eind van het jaar een extra bonus geven. Als een ieder in het land goed en gezond drinkwater heeft, kan Oosterling ook een klein ding aan het eind van het jaar krijgen.’ Volgens de VHP’er zou het volk dan helemaal geen moeite daarmee hebben, omdat service één van de belangrijkste zaken is die men wil hebben.

Samenleving kan geen vertrouwen destilleren

Er worden volgens de parlementariër geen tools aangereikt aan de samenleving, waardoor zij geen vertrouwen kan destilleren. ‘Dat wil volgens hem zeggen dat de situatie zo fragiel en ontwricht zal blijven, waardoor er geen zicht is of binnen de kortste keren er een betere toekomst is voor het land. Het is een moeilijke materie, maar men moet op zijn minst gaan bezuinigen, omdat de regering steeds hetzelfde verkwistend beleid voortzet. De staatsschuld is in ongeveer een maand tijd aangezwollen tot een bedrag van SRD 8.3 miljard’, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!