Guillermo Samson: “Cambio’s vervullen rol primaire banken en SPSB van Centrale Bank”

Suriname kent twee monetaire autoriteiten, namelijk de president van de Centrale Bank van Suriname(CBvS) en de minister van Financiën. De primaire banken zijn instellingen waar de CBvS gebruik van maakt om de circulatie van geld te regelen. Volgens de econoom en jurist Guillermo Samson, zijn, gezien de laatstgehouden persconferentie van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, de rollen van de partijen verschoven. “Hoefdraad verlaat de echte monetaire economen en werkt nu met mensen die geen kaas hebben gegeten van de monetaire situatie. Ze denken de koers naar 5.15 te brengen, maar wie zijn de cambio’s?”, zegt Samson. De cambio’s vervullen volgens Samson nu de rol van de primaire banken en de SPSB vervult de rol van de Centrale Bank. Cambio’s kan men beschouwden als de secundaire instellingen die geen geld mogen creëren. Maar Samson bekruipt het gevoel dat zij de rol krijgen van een primaire bank. “Dit hebben wij gekend in de tijd van Goedschalk, toen de banken niets kregen en aan de kant waren gezet en vervolgens er zaken met cambio’s werden gedaan”, zegt Samson.
Dit model zal volgens Samson leiden tot een nog hogere koers. “In Suriname draaien bijkans alle zaken om financiële belangen. Anders zou ik het niet kunnen zien. Overal ter wereld gaat de geldcirculatie, als men het goed wil doen, via de primaire banken. Cambio’s zijn niets anders dan wisselkantoren die hun winst zouden maken”, legt Samson uit.
Samson denkt dat er hier grote financiële belangen spelen en dat het niet zo zeer om de ontwikkeling van Suriname gaat. Deze regering is volgens hem met andere dingen bezig.
Door de verschillende koersen zijn er verschillende schakels die geld maken. Samson ziet dit systeem dus als corruptiefaciliterend en -aankwekend. Er is geen enkel vertrouwen meer in geen enkele autoriteit in Suriname.
Cambio’s sluiten
Één van de scenario’s volgens Samson zou het sluiten van de cambio’s kunnen zijn. “Als je één koers hebt, heb je geen cambio’s nodig. De cambio’s moeten winst kunnen maken en geven dus meer dan de banken. Als dat vraag- en aanbodsysteem er niet is, heb je geen cambio meer nodig. Zodoende krijg je een stabiele koers”, aldus Samson.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!